România iese din nou pe pieţele internaţionale de obligaţiuni pe fondul creşterii deficitului

România a demarat luni vânzarea de eurobonduri, aceasta fiind a treia accesare a pieţelor internaţionale în acest an pentru strângerea de finanţare, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, România oferă obligaţiuni cu maturitatea în 2028 şi 2033 la un randament de ordinul 255 puncte de bază peste mid swaps pentru obligaţiunile pe cinci ani şi unul de ordinul 366 puncte de bază peste mid swaps pentru obligaţiunile pe zece ani.

Vânzarea se va încheia la finele zilei când va fi disponibilă şi cifra finală cu privire la fondurile strânse. Această ieşire pe pieţele internaţionale va aduce România mai aproape de ţinta pe care şi-a propus-o, aceea de a strânge până la 8,5 miliarde de euro de pe piaţa internaţională în acest an. România a strâns deja aproximativ şase miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni în euro şi dolari.

La fel ca şi alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Polonia, România a decis să accelereze vânzările de obligaţiuni pentru a profita de costurile reduse de împrumut, iar cea mai mare parte a împrumuturilor sale este asigurată de vânzarea de obligaţiuni în lei, mai scrie Bloomberg.

Guvernul de la Bucureşti estimează că nevoile brute de finanţare pentru 2023 se vor ridica la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari) şi în ultima lună a purtat discuţii intense cu Comisia Europeană pentru a putea majora ţinta de deficit de la 4,4% din PIB, până la 5,5% din PIB, pe măsură ce creşterea cheltuielilor şi încetinirea economiei îşi fac simţite efectele asupra colectării taxelor.

Uniunea Europeană are drept obiectiv reducerea ţintei de deficit pentru România la 3% din PIB şi nu a căzut încă de acord asupra propunerii autorităţilor de la Bucureşti. Guvernul României ar urma să prezinte în mod oficial noile cifre privind deficitul după rectificarea bugetară care ar urma să aibă loc peste câtva săptămâni. AGERPRES