Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,8% în primele şapte luni

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 1,8%, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+2,5%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 13,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+11,5%), industria bunurilor de uz curent (+9,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-25,6%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,3%).

În iulie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,1%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-12,2%) şi în industria prelucrătoare (-1,7%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-42,4%) şi industria bunurilor intermediare (-3,7%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+7,8%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1%).

Potrivit sursei citate, în iulie 2023 comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe total, cu 3,9%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-5,9%) şi în industria prelucrătoare (-3,8%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria bunurilor de capital (-8,2%), industria bunurilor intermediare (-3,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,4%). Industria energetică a crescut cu 3,3%. AGERPRES