Breaking News

Românii vor un stil de viaţă sustenabil, însă preţul produselor ”verzi” reprezintă un impediment

Şapte din zece români îşi manifestă interesul de a avea un stil de viaţă sustenabil, însă preţul continuă să fie un impediment important, astfel că doar 38% consideră că produsele „verzi” au tarife accesibile, în timp ce 53% declară că acestea sunt mai greu de găsit, reiese din cel mai nou studiu de specialitate privind beneficiile sustenabilităţii.

Datele prelucrate de Reveal Marketing Research evidenţiază faptul că, în mentalitatea consumatorilor români, sustenabilitatea este în principal despre folosirea resurselor în mod responsabil (30%), în special prin reducerea risipei şi reciclare, grija faţă de natură şi faţă de speciile pe cale de dispariţie (14%), dar şi despre adoptarea de măsuri pentru scăderea poluării şi a emisiilor de carbon (11%).

De asemenea, peste 70% dintre români consideră că soluţiile pentru problemele de sustenabilitate ale societăţii actuale presupun eforturi concentrate, atât din partea cetăţenilor, cât şi a instituţiilor publice şi private. În acelaşi timp, aproape trei sferturi dintre respondenţi (74%) susţin că sunt interesaţi să ducă un stil de viaţă sustenabil, procent similar celui din 2022.

În viziunea românilor, protejarea mediului înconjurător (51%), epuizarea resurselor disponibile (45%), schimbările climatice din ultimii ani (42%), reducerea risipei (40%) şi impactul asupra calităţii vieţii (26%) sunt principalele motivaţii ce stau la baza adoptării unui model sustenabil în viaţa de zi cu zi. În plus, impactul asupra calităţii vieţii (14%) şi experienţa anterioară cu produsele/serviciile companiei (14%) reprezintă atribute în alegerea unui produs, după evaluarea preţului (15%).

În ceea ce priveşte barierele în adoptarea unor comportamente responsabile cu mediul regăsim neîncrederea oamenilor în produsele şi serviciile prezentate ca fiind cu adevărat sustenabile (60% vs 53%, în 2022), costurile ridicate ale produselor sustenabile (59% vs. 65%) şi obişnuinţa cu stilul de viaţă actual (56%).

Potrivit sursei citate, majoritatea românilor (74%) foloseşte pungi reutilizabile, 73% colectează deşeurile reciclabile separat şi le duc la containerele pentru reciclare, iar 62% citesc informaţiile de pe ambalaje.

La capitolul privind rolul companiilor în promovarea sustenabilităţii, cercetarea de specialitate arată că 44% din totalul celor chestionaţi consideră că prin utilizarea de tehnologii şi procese mai prietenoase cu mediul în activităţile lor organizaţiile pot încuraja iniţiative eco-friendly în România.

Totodată, oferirea de stimulente şi facilităţi pentru proiectele sustenabile (43%), precum şi dezvoltarea şi promovarea unor produse şi servicii sustenabile (42%), sau organizarea de campanii de conştientizare şi educaţie ecologică (41%) sunt alte iniţiative pe care respondenţii le consideră potrivite.

În topul aspectelor ce ar trebui comunicate şi care au potenţial de a influenţa decizia de cumpărare a românilor se regăsesc: etichete care să arate de unde vin produsele (71%), modificarea ambalajelor produselor pentru a avea impact redus asupra mediului (69%), etichete care să ateste provenienţa materialelor produselor (69%) şi fabricarea produselor prin procese cu impact redus asupra mediului (69%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a derulat online, în perioada 8 – 14 august 2023, pe un eşantion de 1.015 respondenţi, la o eroarea maximă de eşantionare pentru targetul general de +/-3,1% şi un nivel de încredere de 95%. AGERPRES