97.000 de potenţiali donatori înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Un număr de 97.000 de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a declarat vineri directorul Registrului, Traian Laurian Arghişan.

Potrivit acestuia, peste 7.000 de potenţiali donatori se înscriu anual în registru.

„70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi”, a spus Traian Laurian Arghişan la conferinţa de presă premergătoare Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice (16 septembrie), organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopietice.

El a afirmat că aproximativ 30% dintre pacienţii români nu au donatori identificaţi.

„În prezent, 41 de pacienţi români nu au donator compatibil”, a spus Traian Laurian Arghişan.

El a menţionat că în Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări.

„Peste un milion de pacienţi au făcut transplant de CSH. Anual 50.000 de pacienţi aşteaptă un donator neînrudit compatibil. 50% dintre pacienţii cu donator identificat îl găsesc în altă ţară”, a arătat reprezentantul registrului.

Traian Laurian Arghişan a declarat că din anul 2013 până în prezent au fost solicitate servicii de căutare pentru 2.219 pacienţi străini.

„Este necesară creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registru din toate zonele ţării, mărind şansele de a a salva mai mulţi pacienţi care suferă de boli hematologice severe. În Bucureşti, în noaptea de 16 spre 17 septembrie, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă”, a mai adăugat directorul.

Preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase, a afirmat că în cei zece ani de la primul transplant de celule stem s-au efectuat 2.000 de transplanturi la Institutul Clinic Fundeni.

„Ne apropiem de zece ani de când ne întâlnim să sărbătorim Ziua Donatorului, fiindcă primul transplant cu celule stem de la donator neînrudit a fost 2013. (…) Majoritatea transplanturilor alogenice pe care le efectuăm sunt cu donator neînrudit. Avem în continuare foarte mulţi pacienţi care au nevoie de această procedură. (…) În fiecare an în Institutul Clinic Fundeni facem în jur de 200 de transplanturi pe an. Este o activitate intensă. Sărbătorim în curând 2.000 de transplanturi efectuate în Institutul Clinic Fundeni. 2000 de transplanturi înseamnă chiar pentru un centru mare din Europa de Vest o activitate mare”, a mai afirmat medicul. AGERPRES