Experts work at the scene inspecting a drone that was found on rocks in the coastal village of Tyulenovo, Bulgaria, September 18, 2023, in this still image taken from a video. Reuters TV/NOVA TV/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. BULGARIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN BULGARIA

O echipă bulgară inspectează o dronă ajunsă în staţiunea Tiulenovo de la Marea Neagră

Poliţia bulgară a blocat luni accesul în zona de andocare a bărcilor din Tiulenovo, o localitate turistică în nordul litoralului bulgar al Mării Negre, după descoperirea unei drone care pare să aibă ataşată muniţie, relatează BTA şi Reuters.

Potrivit media bulgare, drona, care transporta explozibili, a ajuns în zonă duminică seara târziu. Martori au relatat pentru nova.bg că obiectul are între 3 şi 3,5 metri lungime.

O echipă de cinci genişti de la baza navală din Varna a fost mobilizată luni dimineaţa la faţa locului pentru a examina obiectul şi a decide dacă este necesară dezactivarea acestuia, a menţionat Ministerul bulgar al Apărării, precizând că alerta a fost primită duminică în jurul orei 10 seara.

Dimitar Stavrev, de la revista de aeronautică „Club Krile”, a menţionat că de drona găsită este ataşată o mină şi că este vorba de „o configuraţie tipică pentru conflictul din Ucraina, amândouă ţările folosind dispozitive similare”, a consemnat Novinite.

Potrivit acestuia, se poate presupune că este una dintre dronele folosite de forţele armate ucrainene pentru a ataca peninsula Crimeea. „Impactul nu a fost suficient de puternic pentru a detona dispozitivul”, a adăugat acesta.

Radoslav Rusev, care a filmat drona şi a publicat imagini pe reţelele sociale, a detaliat în emisiunea „Hello, Bulgaria” că bomba ataşată de dronă avea circa 50-60 centimetri şi că aeronava a fost filmată de turişti din hotelul pe care îl administrează în timp ce plutea pe mare, la câţiva kilometri de stâncile de pe mal. El a mai afirmat că drona a fost blocată pe stânci până seara târziu şi emitea un semnal luminos. Instituţiile nu au făcut nimic timp de zece ore, a mai spus Rusev.

Tiulenovo se află la circa 70 km sud de graniţa cu România.AGERPRES