Petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar
Lansată duminică, petiția “Menținerea bursei de performanță pentru activitățile artistice și sportive naționale și internațională, fără discriminare” a strâns, până luni după-amiază, în momentul publicării acestui articol, circa 1.300 de semnături.
- Edupedu.ro a semnalat, săptămâna trecută, că potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar și Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, elevii din clasele primare nu primesc în cursul acesui an școlar burse pentru premiile obținute în concursuri, ci au dreptul, după caz, doar la burse sociale. Bursele de merit, care acoperă o serie de premii acordate în concursuri, sunt acordate doar pentru elevi de gimnaziu și liceu. Pe de altă parte, elevii care sunt în clasa a V-a și care în clasa a IV-a au câștigat premii la concursurile naționale vor primi în acest an școlar bursă de merit.
Potrivit petiției online, semnatarii consideră că “este crucial să susținem și să stimulăm performanța educațională, artistică și sportivă încă de la vârste fragede, deoarece aceasta poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor în toate domeniile. Performanța nu are vârstă, iar mulți copii demonstrează aptitudini remarcabile în diferite domenii încă din școlile primare.”
Ei cer Ministerului Educației să reconsidere prevederile Metodologiei pentru burse “și să ia în considerare posibilitatea extinderii criteriilor pentru acordarea burselor pentru elevii de la nivelul primar”
Potrivit petiției:
- “Discriminarea elevilor din clasele primare și “schimbarea regulilor jocului după terminarea competiției” nu credem că mai au precedent. Din 2011 și până în prezent au fost criteriu pentru burse premiile I, II și III la concursurile naționale și internaționale artistice și sportive finanțate de Minister, fapt pentru care selecția și jurizarea participanților a fost extrem de severă, iar grupele de vârsta 6 – 10 ani au fost recunoscute de minister prin aprobarea proiectelor școlilor în CAEN. În același context, vă rugăm să reanalizați cele două tipuri de competiții (cu finanțare / fără finanțare) pentru că, în opinia tuturor, nu pot fi la egalitate. Considerăm că este corect să lăsați la ART. 7 (1) lit f), dar lit e) trebuie sa treacă la ART 6, cu toate premiile de pe podium.”
Sursa: www.EduPedu.ro