Polipii colonici sunt excrescente aflate pe suprafata mucoasei colonului. De multe ori, acestia sunt depistati in timpul efectuarii unei colonoscopii. Chiar daca in majoritatea cazurilor polipii de colon nu sunt cancerosi, este nevoie ca acestia sa fie tratati pentru a putea preveni complicatiile. Afla din acest material cand este recomandata excizia polipilor pe colon.
Polipii pe colon sunt rezultatul unor erori ce survin la nivelul lanturilor de ADN in cursul copierii lor, atunci cand celulele din corpul nostru se replica. Polipii pe colon pot sa apara in orice zona a colonului si sunt asimptomatici in fazele initiale, tocmai de aceea este si recomandata efectuarea screening-ului pentru cancer de colon, care poate ajuta la identificarea timpurie a acestora.
Modificarile de tranzit intestinal, un semnal de alarma
Chiar daca modificarile de tranzit intestinal reprezinta un simptom comun pentru mai multe afectiuni, in multe din cazuri, constipatia prelungita sau episoadele frecvente de diaree pot fi un simptom care sa indice prezenta unui polip de colon.
Alaturi de aceasta, mai poate sa apara si durerea, schimbarea culorii fecalelor si sangerarea rectala.
Cand apar aceste simptome, consultul de specialitate este recomandat, pentru identificarea cauzei exacte si stabilirea unui plan de tratament personalizat.
De ce este necesara rezectia/excizia polipilor pe colon?
Chiar daca majoritatea polipilor pe colon sunt benigni, cea mai eficienta solutie de tratament ramane rezectia acestora, pentru a reduce la minim orice fel de complicatii ulterioare.
Rezectia polipilor este necesara pentru identificarea polipilor cu potential malign, care duc catre cancer de colon. In consecinta, indepartarea acestor polipi poate ajuta la prevenirea dezvoltarii sau raspandirii cancerului de colon.
De asemenea, prin rezectie, se reduce riscul de recurenta a polipilor pe colon, precum si riscul ca acestia sa creasca in dimensiune si sa duca spre complicatii precum sangerare, inflamatii sau chiar obstructii intestinale.
Cand este recomandata rezectia polipilor pe colon?
In unele situatii, polipii pe colon pot fi tratati fara interventie chirurgicala. Rezectia polipilor este recomandata atunci cand:
- Medicul suspecteaza faptul ca polipii pe colon sunt maligni
- Acestia au o dimensiune foarte mare si au un risc crescut de a deveni maligni
- Polipii produc simptome
- Polipii sunt displazici, adica prezinta modificari celulare anormale
- Polipii sunt recurenti
Decizia de rezectie a polipilor pe colon apartine intotdeauna medicului endoscopist.
Colonoscopia, solutie de tratament pentru polipii pe colon
Polipii pe colon pot fi indepartatati in cadrul unei colonoscopii, care are atat rol de diagnosticare, cat si terapeutic.
In timpul unei colonoscopii, un tub lung si flexibil (colonoscop) este introdus in rect. O camera video minuscula aflata la varful tubului permite medicului sa vizualizeze interiorul intregului colon.
Daca este necesar, polipii sau alte tipuri de tesuturi anormale pot fi indepartate in timpul colonoscopiei. De asemenea, in timpul unei colonoscopii pot fi prelevate mostre de tesut (biopsii).
In urma exciziei, polipii sunt examinati la microscop pentru a vedea daca prezinta celule canceroase.
Daca polipii sunt de dimensiuni foarte mari si nu pot fi indepartati in cadrul unei colonoscopii, atunci medicul endoscopist va trimite pacientul catre un chirurg, pentru o interventie laparoscopica.
Care este riscul ca un polip pe colon sa devina canceros?
Evolutia polipilor colonici este in majoritatea cazurilor un proces lent. Potrivit statisticilor, riscul ca un polip sa ajunga in etapa de cancer de colon este de aproximativ:
- 1% pe 10 ani de zile pentru polipii de sub un 1 cm diametru
- 10% pe 10 ani de zile pentru polipii cu un diametru cuprins intre 1 si 2 cm
- 50% pe 10 ani de zile pentru polipii pe colon cu un diametru de peste 2 cm.
Preventia cancerului de colon: Ce trebuie sa faci?
Impactul alimentatiei este unul destul de minor si aproape neglijabil. Cu toate acestea, consumul excesiv de carne rosie si nitrati pare sa aiba un efect negativ, de aceea este recomandat ca pacientii sa consume carne rosie cu moderatie.
Este nevoie insa ca pacientii sa inteleaga faptul ca aceste efecte sunt vizibile doar pe un numar foarte mare de oameni. Pentru un individ oarecare, reducerea riscului de cancer de colon prin masuri legate de stilul de viata este foarte mic, cu un impact de sub 5%, posibil chiar sub 1% fata de riscul „de baza” in valoare absoluta.
Singura masura eficienta de prevenire este efectuarea colonoscopiei de screening la varsta recomandata sau mai devreme, mai ales daca pacientul a avut cazuri de cancer colo-rectal in familie sau este obez.
De altfel, studiile arata faptul ca ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru majoritatea tipurilor de cancer digestiv, inclusiv cel colo-rectal dar si cel pancreatic, gastric si hepatic.
Sursa: www.medicover.ro