In multe cazuri, diabetul este diagnosticat destul de tarziu, pentru ca bolnavii nu cunosc simptomele acestei boli si le trec cu vederea. Multe dintre aceste manifestari nu indica o problema medicala serioasa.
La diabetul de tip 1 simptomele sunt foarte acute si apar brusc, in decursul a cateva saptamani de la declansarea bolii.
In cazul diabetului de tip 2, simptomele sunt de obicei foarte usoare, de aceea sunt si trecute cu vederea. Bolnavul isi da seama ca are o problema abia dupa ce boala evolueaza considerabil si dauneaza organismului.
Insa, in ambele cazuri simptomele sunt aproape similare, doar ca se manifesta in functie de fiecare persoana. Simptomele sunt provocate de cresterea glicemiei in sange.
In cazul diabetului de tip 2, simptomele sunt de obicei foarte usoare, de aceea sunt si trecute cu vederea. Bolnavul isi da seama ca are o problema abia dupa ce boala evolueaza considerabil si dauneaza organismului.
Insa, in ambele cazuri simptomele sunt aproape similare, doar ca se manifesta in functie de fiecare persoana. Simptomele sunt provocate de cresterea glicemiei in sange.
Cele mai frecvente manifestari ale simptomelor
- Foame si oboseala: cele doua simptome sunt legate intre ele, pentru ca apar din cauza imposibilitatii corpului de a transforma hrana in energie. Normal, corpul transforma alimentele consumate in glucoza, iar celulele folosesc aceasta glucoza pentru a produce energie. In lipsa insulinei, pe care organismul unui diabetic nu o poate produce, celulele nu au insulins si astfel glucoza nu mai este transformata in energie. Bolnavul se simte mereu foarte obosit si flamand
- Urinare frecventa si sete excesiva: bolnavii de diabet urineaza mai des decat oamenii obisnuiti. In plus, le este mereu sete. De ce? In cazul unui organism bolnav de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sange, cum ar fi normal. De aceea, ei produc mereu tot mai multa urina, incercand sa rezolve problema. Iar producerea de urina necesita consumarea a cat mai multe lichide, prin urmare bolnavului ii va fi foarte sete
- Vedere incetosata: in unele cazuri, pot sa apara probleme cu vederea. Cristalinul se poate umfla, sufera modificari, astfel incat blonavul nu mai poate sa vada bine
Nivelurile de glicemie si simptomele lor
Simptome de hiperglicemie
Cu cat este mai mare nivelul de zahar din sange, cu atat este mai probabil sa ai simptome mai clare. De asemenea, daca nu bei suficiente lichide, de preferat apa, in curand te vei deshidrata. Acest lucru te poate face sa te simti ametit si slabit, iar problemele se pot agrava, conducand la o situatie de urgenta.
Simptomele de hiperglicemie sunt:
- Senzatie permanenta de sete
- Urinezi frecvent
- Slabesti fara sa incerci
- Vedere neclara
Simptome de hipoglicemie
O glicemie prea mica poate provoca probleme. Mai mult, simtomele sunt adesea bruste si pot duce la situatii de criza care solicita interventie medicala. Remedierea rapida a nivelului de zahar din sange te poate ajuta sa eviti un lesin (pierderea cunostintei). Hipoglicemia poate duce, de asemenea, la un atac de cord. Atentie la aceste simptome:
- Transpiratii reci
- Tremurat
- Stare de slabiciune
- Senzatie de foame
- Confuzie
Daca nu poti sa iti dai seama ca ti-a scazut glicemia, cel mai bine este sa iti iei glicemia de mai multe ori pe zi. Oricum, probabilitatea unei scaderi glicemice atat de mari apare in cazul in care deja ai diabet (si probabil ai trecut pe insulina sau medicatia care ti se potriveste).
Manifestari specifice si simptome diabet tipul 1
Diabetul de tip 1 are cateva simptome specifice:
- Pierdere in greutate neintentionata – organismul nu mai poate transforma hrana in energie si atunci incepe sa consume din grasime si din masa musculara
- Greata si voma – la un bolnav de diabet, organismul se hraneste mai mult din lipide (grasime), pe care le pot asimila fara sa aiba nevoie de insulina. Dar consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de corpi cetonici, compusi toxici care patrund in sange si provoaca o grava complicatie a diabetului – cetoacidoza. Aceasta afectiune se manifesta prin greata si voma.
Manifestari specifice si simptome diabet tipul 2
Simptomele care semnaleaza ca ceva este nu este bine sunt:
- Senzatie frecventa de sete
- Urinare frecventa si abundenta
- Vedere incetosata
- Stare de iritabilitate
- Furnicaturi sau amorteala la maini sau picioare (neuropatia periferica)
- Stari de oboseala
- Rani care se vindeca cu dificultate
- Infectii fungice (picioare, gura, unghii) care apar frecvent
Analize periodice in caz de diabet si eliminarea simptomelor diabetului
Daca medicul a pus diagnosticul de diabet zaharat, va fi nevoie iti faci analize o data la fiecare 3 – 6 luni. Printre analizele care iti vor fi facute se numara:
- Verificarea glicemiei si comparatia cu ultima analiza. Medicul a stabilit deja un interval tinta al glicemiei, valabil pentru tine. Acum acest interval tinta poate fi schimbat dupa caz
- Verificarea tensiunii arteriale si inceperea sau ajustarea tratamentului in cazul in care tensiunea arteriala este mare. Daunele produse de diabet vaselor de sange pot duce la hipertensiune arteriala, ceea ce poate duce la probleme cardiace si la accidente vasculare cerebrale
- Hemoglobina glicozurata. Acest test de sange arata cat de constant a fost nivelul glicemiei in timp si poate spune daca ai respectat sau nu regimul alimentar recomandat
- Vizite regulate la medic si controale pentru a revedea planul nutritional, lista de alimente recomandate sau pentru evaluarea nivelului de activitate fizica necesara
Efectele pe termen lung ale simptomelor diabetului
O glicemie crescuta si neținuta sub control poate determina multe probleme de sanatate. O sarcina dificila la femeile cu diabet zaharat sau vindecarea mai grea a ranilor se numara printre efectele negative pe termen lung. De asemenea, o serie de organe pot fi afectate in timp:
- Inima și vasele de sânge
- Rinichii
- Ochii
- Sistemul nervos, ceea ce poate conduce la probleme cu digestia, la desensibilizare a picioarelor (ce devin mai expuse infecțiilor)
Cel mai bun mod de a evita aceste complicatii este sa iti gestionezi cat mai bine stilul de viata si meniul alimentar pentru a evita obezitatea, inclusiv obezitatea centrala (grasimea din talie). Ia medicamentele recomandate, respecta medicatia de la medic pentru: diabet zaharat sau fa-ti insulina la timp, verifica-ti periodic glicemia, mananca sanatos și nu sari peste mese. De asemenea, consulta-ti medicul o data la 3 – 6 luni, pentru a-ti da seama din timp daca este ceva de remediat.
Sursa: www.medicover.ro