Ministrul Rafila reiterează susţinerea construcţiei Institutului de Boli Cardiovasculare, dar redimensionat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reiterat că Partidul Social Democrat susţine construcţia unui Institut de Boli Cardiovasculare în Iaşi, dimensionat însă nevoilor pacienţilor din Moldova.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Rafila menţionează că alături de secretarul de stat Alexandru Rogobete s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe, şi au căzut de acord că Moldova are nevoie de un Institut de Boli Cardiovasculare, „însă acesta, trebuie sa fie dimensionat în aşa fel încât să răspundă nevoilor cetăţenilor şi condiţiilor de finanţare din Fonduri Europene”.

„Ministerul Sănătăţii va sprijini în acest sens dezvoltarea institutului, care de altfel se află în subordinea sa, iar Consiliul Judeţean va întreprinde demersurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului acestuia şi transferul terenului către Ministerul Sănătăţii. Buna-credinţă şi interesul pentru pacienţi, care nu au culoare politică, este abordarea corectă pe care Ministerul Sănătăţii o urmează cu consecvenţă în ultimii doi ani”, spune ministrul Sănătăţii, prin intermediul paginii sale de socializare.

Noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este o necesitate pentru persoanele din zona de Est a României şi din Republica Moldova care au afecţiuni cardiovasculare, fiind astfel vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.

În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două dintre cele şase etaje ale unei clădiri în care se află şi Spitalul „Dr C.I. Parhon”, un centru de transplant renal şi un centru de dializă. Intervenţiile de la IBC Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii, o sală hibridă.

Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, fapt ce înseamnă suprasolicitarea personalului, dar şi a aparaturii medicale, motiv pentru care în urmă cu câţiva ani sala de operaţii a fost afectată de un incendiu.

Proiectul noului institut a primit în cursul anului 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi.

Conform proiectului, institutul regional ar trebui să aibă 27 de secţii şi departamente, 7 dintre ele unicat în România: Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare, Clinica de Insuficienţă Cardiacă, Asistare Hemodinamică şi Transplant, Clinica de Terapii Endovasculare, Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie şi Malformaţii Cardiace Critice, USTACC pentru copii cu malformaţii cardiace critice, Clinica de Electrofiziologie şi Aritmologie, Clinica de Angiologie, Flebologie şi Limfologie, precum şi un Departament de Cercetare aplicată şi Studii Medicale. Va avea 500 de paturi, 19 săli de operaţii. În cadrul acestei unităţi medicale, conform proiectului, ar urma să lucreze 1.500 de angajaţi. AGERPRES