Caderea parului este un proces normal. In medie, se pierd pana la 100 de fire de par pe zi, iar acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Atunci cand parul incepe sa cada excesiv, depasind numarul de 100 de fire pe zi, apare alopecia.
Alopecia nu este doar o problema de sanatate, ci si o problema de ordin estetic si psihologic.
Caderea parului poate avea diferite cauze. In functie de acestea, alopecia poate fi temporara sau permanenta, poate aparea brusc sau treptat. Cele mai frecvente cauze ale caderii parului sunt predispozitia genetica, modificarile hormonale, diferite boli sau administrarea unor medicamente.
Persoanele cu boli tiroidiene se pot confrunta cu aceasta problema. Caderea excesiva a parului poate aparea si dupa intreruperea pilulelor contraceptive sau dupa nastere, ca situatie temporara.
Stresul este un important factor declansator al caderii parului.
Cel mai frecvent tip de alopecie este subtierea treptata a parului in partea de sus a capului. Apare pe masura ce corpul imbatraneste, atat la barbati, cat si la femei. Barbatii incep, in general, sa piarda parul de pe partea de sus a fruntii, iar femeile au tendinta de a avea parul subtiat pe intregul scalp. La femei, o forma des intalnita de cadere a parului este alopecia androgenetica.
O alta forma de cadere a parului este reprezentata de petice intregi rotunde sau neuniforme, in care parul lipseste. Acest tip de cadere a parului afecteaza de obicei doar scalpul, dar poate aparea si pe barbie sau sprancene. In unele cazuri, poate aparea senzatia de mancarime sau durere a pielii inainte de caderea parului. Peticele mari, fara par si uneori inrosite pot indica o micoza a scalpului, produsa de o infectie fungica.
Caderea parului mai poate fi influentata si de un soc fizic sau emotional. In aceasta situatie, parul se subtiaza brusc.
De asemenea, unele forme de tratament, cum ar fi chimioterapia, pot provoca caderea parului pe tot corpul. In aceste cazuri, parul creste de obicei la loc.
Folosirea excesiva a produselor pentru coafat pot afecta parul, pana la caderea acestuia. Impactul mecanic asupra parului (prin montarea de extensii, diferite impletituri stranse sau dreadlocks) duce la slabirea acestuia si implicit la aparitia alopeciei de tractiune.
Cauzele posibile ale caderii parului sunt:
- micoza scalpului
- chimioterapie
- psoriazis
- dermatita seboreica
- glanda tiroida hiperactiva
- hipotiroidism
- anemie
- tulburari hormonale
Daca observati ca parul incepe sa cada brusc si inegal, apelati la un consult dermatologic.
Sursa: www.medicover.ro