Deschiderea oficială a celui de-al XXIII-lea Congres al Societății de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului

Primarul Mihai Chirica a participat la deschiderea oficială a celui de-al XXIII-lea Congres al Societății de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România și a celei de-a 45-a Conferinţe Naţionale de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate, importante manifestări științifice cu participare internaţională.
„Experții sunt categorici: secolul al XXI-lea va fi un secol al neuroștiințelor. Oamenii au nevoie de soluții pentru a-și trata singurătatea, izolarea, depresiile, absența idealurilor. Crizele din ultimii ani, precum pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, migrația, catastrofele climatice etc. ne-au arătat cât de vulnerabilă a devenit umanitatea.
Toate aceste crize au luat pe nepregătite sistemul sanitar, sistemul de învățământ, mediul de afaceri, mediul politic – de fapt, toate domeniile societății contemporane.
Nu am nicio îndoială că cei mai afectați de aceste crize au fost copiii și adolescenții. Ei trăiesc în lumea făurită de cei mari și nu nicio vină pentru greșelile adulților.
Într-un oraș atât de tânăr precum Iașul este obligatoriu să existe, din partea autorităților locale atât o susținere a actului educativ, cât și un îndemn adresat generației tinere de a participa activ la viaţa economică, socială, educațională, culturală şi politică a ţării.
Tinerii au nevoie de șanse pentru a-și atinge potențialul maxim, dar sunt și cei mai afectați dacă lumea în care trăiesc nu le oferă aceste șanse la dezvoltare. Agresivitatea, depresia, consumul de droguri, indiferența, lenea intelectuală etc. sunt un efect al dezinteresului statului față de copiii și adolescenții de azi, cu consecințe devastatoare pe termen mediu și lung pentru România.
Iată de ce medicii și specialiștii în neuroștiințe, care au o viziune extrem de nuanțată asupra psihicului uman, sunt chemați să intervină cât mai repede pentru a readuce românilor încrederea în ziua de mâine. Nu am nicio îndoială că soluții există și că specialiștii, așa cum sunt cei prezenți la aceste evenimente științifice, le vor găsi pe cele mai bune!”, a transmis primarul Mihai Chirica.