Guvern: Acord româno-austriac pentru simplificarea procesării cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil

Guvernul a aprobat, miercuri, un acord administrativ între Ministerul Afacerilor Interne al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria menit să simplifice şi să reducă durata procesării cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil.

Acordul facilitează aplicarea Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid, semnat la Viena la 23 august 2023.

„Implementarea Acordului administrativ aprobat prin hotărârea Guvernului contribuie la simplificarea şi reducerea duratei pentru procesarea cererilor de preluare sau reprimire şi reprezintă un pas înainte în efortul de a combate abuzul la procedura de azil şi mişcările secundare atât în plan naţional, cât şi european. Acordul stabileşte modalităţile practice pentru o aplicare mai eficientă a prevederilor Regulamentului Dublin între Părţi, autorităţile competente pentru implementare, aspectele procedurale şi termenele limită pentru trimiterea şi soluţionarea cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detaliile şi modalităţile de transfer, schimbul de informaţii şi de documente, modalitatea de comunicare între autorităţile competente, precum şi constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ambelor părţi, care sunt responsabili pentru implementarea Regulamentului Dublin”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Autorităţile competente desemnate pentru aplicarea prevederilor acordului sunt: pentru România – Inspectoratul General pentru Imigrări; pentru Austria – Oficiul Federal pentru Imigrări.

Guvernul menţionează că, la data intrării în vigoare a acordului administrativ, se abrogă Convenţia Administrativă dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria din 13 iulie 2007.

Conform notei de fundamentare, România acţionează cu „hotărâre şi eficienţă” pentru gestionarea fluxurilor de migraţie, asigurarea protecţiei frontierelor externe ale UE, implicit a securităţii interne la nivel UE şi a siguranţei cetăţenilor europeni.

„Pe lângă măsurile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale la frontierele externe, România a contribuit activ la efortul european de a scădea activitatea principalelor rute pentru migranţii ilegali, respectiv de a înregistra toţi migranţii în sistemul EURODAC şi de a aplica cu consecvenţă procedura Dublin care vizează modalităţile practice pentru facilitarea aplicării Regulamentului (UE) nr.604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 (…). Acest lucru reprezintă o asumare clară a responsabilităţii şi disponibilităţii de a primi înapoi, oricând, persoane care au trecut prin România şi au mers mai departe spre alte state membre”, prevede documentul. AGERPRES