Premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Spor pentru Moldova”

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi Programul „Spor pentru Moldova” care însumează 1,3 miliarde de lei (65 de milioane de euro) și care va avea impact direct asupra a 170 de mii de persoane. Programul presupune rectificări la buget care ar permite majorarea salariilor unor categorii de angajați, acordarea sporurilor salariale și suplimentarea resurselor alocate pentru domenii precum agricultura, reparația drumurilor și dezvoltarea regională, transmite MOLDPRES.

„Anul trecut a fost unul foarte dificil. Cu ajutorul partenerilor am reușit să trecem de o iarnă dificilă, compensând cheltuielile din factură, dar și acordând asistența necesară în timpuri dificile. Anul acesta la fel este un an destul de dificil. Avem să ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice și de asta Guvernul vine să sprijine cetățenii și economia. Cât de dificil ar fi, Guvernul a identificat resurse suplimentare cu ajutorul prietenilor europenei, din SUA și din organizații internaționale și vom avea un program bine pus la punct pentru ca să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii ale populației și să putem să stimulăm creșterea economică. Astfel, Guvernul vine cu un pachet de sprijin „Spor pentru Moldova” care însumează 1,3 miliarde de lei și care va avea impact direct asupra a 170 de mii de persoane”, a afirmat astăzi Dorin Recean.

Premierul a precizat că Executivul va aloca suplimentar 352 mln de lei pentru acoperirea cheltuielilor la căldură și energie electrică în școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Totodată, va fi alocat un suport pentru sănătate care constă dintr-o creștere de 15 la sută a salariilor tuturor medicilor, asistentelor medicale și infirmierilor. De majorări vor beneficia 48 de mii de persoane. Astfel, salariul unui medic va crește de la 17344 de lei, până la 19945 de lei, a spus Dorin Recean.

Guvernul va acorda un spor și pentru educație, de care vor beneficia în total peste 100 de mii de persoane. Acesta presupune că toți profesorii vor primi o plată unică de cinci mii de lei, iar 35 de mii de persoane, cadre non-didactice, vor primi un spor unic de trei mii de lei.

Un spor unic de cinci mii de lei vor primi și peste 10 mii de angajați din instituțiile de forță, care asigură siguranța cetățenilor.

„Vom avea o susținere și pentru oamenii de teatru. Toate instituțiile culturale din subordinea Ministerului Culturii vor avea o creștere salarială în medie de 25 la sută. Vom avea o creștere pentru actori cu 1500 de lei mai mult pe lună, pentru regizori, dar și pentru angajați ai culturii”, a punctat șeful Executivului.

În același timp, Guvernul va aloca suplimentar 100 de milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor și 300 de milioane de lei pentru dezvoltarea regională. De resurse suplimentare vor beneficia și agricultorii.

Prim-ministrul Dorin Recean a afirmat că săptămâna viitoare va merge în Parlament pentru a prezenta spre aprobare Programul „Spor pentru Moldova”.