Colegiul Medicilor: 10% dintre medici au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat
Aproximativ 10% dintre medicii din România au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, au anunţat, marţi, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR).
Potrivit acestora, CMR a realizat, recent, un studiu privind sindromul de ‘burnout’ în rândul medicilor şi riscul de malpraxis, iar rezultatele „indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat”.
Oficialii CMR susţin că, potrivit studiului, cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani (13%).
Totodată, specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).
CMR, alături de Colegiul Medicilor din Botoşani, fac apel la responsabilitate din partea populaţiei, care a reacţionat după decesul în Maternitatea din Botoşani a Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani ignorată timp de mai multe ore de cadrele medicale responsabile de tratarea ei.
„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate. Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele CMR, Daniel Coriu, şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, Constantin Didi Moşneguţu. AGERPRES