Enache (CCR): Valorile universale ale Constituţiei trebuie să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor popoarelor

Preşedintele CCR, Marian Enache, a afirmat, marţi, că valorile universale ale Constituţiei trebuie să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor popoarelor lumii, indiferent de regimurile politice existente.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, declaraţia a fost făcută de Marian Enache în cadrul unei întâlniri avute marţi cu o delegaţie a Comisiei pentru Constituţie şi Lege a Congresului Naţional al Reprezentanţilor Poporului Chinez, condusă de preşedinte, Xin Chunying.

 

În debutul intervenţiei, arată sursa citată, Marian Enache a prezentat succint evoluţia constituţională din România, ca stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, procedura de numire a judecătorilor constituţionali, atribuţiile şi efectele deciziilor Curţii Constituţionale.

De asemenea, el a subliniat că România are o tradiţie serioasă în ceea ce priveşte constituţionalismul şi cultura constituţională, precum şi că prin revizuirea din 2003 a Constituţiei din 1991 s-au reglementat dispoziţii noi privind integrarea euroatlantică a ţării.

„Valorile universale ale Constituţiei trebuie să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor popoarelor lumii, indiferent de regimurile politice existente şi să delegitimeze tentativele care să afecteze sau să încalce ordinea constituţională a fiecărui stat. Aceste valori universale de tip constituţional, care au în centrul lor dreptul şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, trebuie să asigure în ultimă instanţă echilibrul naţional – internaţional, pacea şi bunăstarea popoarelor”, a precizat preşedintele CCR, citat în comunicat.

Marian Enache a menţionat diferenţa între cele două sisteme constituţionale, şi anume, controlul jurisdicţional exercitat printr-un organ special şi specializat, situat în afara perimetrului celor trei puteri în stat, caracteristic României şi modelului european, pe de o parte, şi un control de constituţionalitate politic exercitat de către o comisie instituită la nivel parlamentar, pe de altă parte, precizând că modelul de constituţionalism este opţiunea politică a fiecărui stat.

Preşedintele CCR a evidenţiat faptul că justiţia constituţională „este condiţie indispensabilă” a statului de drept în orice democraţie şi că fiecare curte constituţională este o curte de drepturi şi libertăţi, acestea fiind nucleul statului de drept.

La rândul său, Xin Chunying a precizat că este prima sa întâlnire în străinătate de la alegerea în funcţie şi că în China nu există o curte distinctă aşa cum este în România, motiv pentru care Comisia pentru Constituţie şi Lege este un organ foarte important în aplicarea şi promovarea Constituţiei.

Potrivit prezentării acesteia, Constituţia în vigoare din China a fost adoptată în anul 1982 şi a fost modificată de cinci ori, după modelul american, prin proiecte de amendamente, numărul acestora fiind de 52 până în prezent.

Xin Chunying a explicat că s-a ales acest sistem cu proiecte de amendamente având în vedere că un rol important al Constituţiei este de a fi predictibilă şi că societatea „trebuie să vadă stabilitatea acestui model al Chinei”. În acest sens, a arătat că prin Constituţia din 1982 s-a facilitat trecerea Chinei la economia de piaţă. AGERPRES