100 de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Primăria și Consiliul Local Strunga, organizează o serie de evenimente care marchează împlinirea a 100 de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga.
În acest context, a avut loc vernisajul expoziței foto-documentare „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, deschisă până pe 6 noiembrie 2023 în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei.
Expoziția recompune universul creat în urmă cu 100 de ani pentru orfanii armeni în localitatea Strunga din județul Iași. Sunt prezentate fotografii ale acestor copii, precum și mărturii ale unora dintre aceștia, înregistrate în etapa matură a vieții lor, alături de secvențe extrase din publicațiile vremii. Expoziția reconstituie un mic fragment din tabloul istoriei refugiaților armeni în spațiul românesc, care a marcat atât istoria comunității armenilor din România, cât și istoria românilor.
Mai multe informații despre Centenarul Orfelinatului Armean de la Strunga sunt disponibile aici: https://palatulculturii.ro/…/centenarul…/…