Patru inițiative legislative vor fi examinate de Comisia de la Veneția

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneția se va expune, în această săptămână, pe marginea a patru inițiative legislative elaborate de autoritățile din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept au fost solicitate de către președintele țării, Maia Sandu, și de către Ministerul Justiției.

Așadar, va fi examinat, în vederea adoptării, un proiect de aviz complementar la avizul despre proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. De asemenea, se va propune adoptarea avizului comun al Comisiei de la Veneția și al Direcției Generale pentru Drepturile Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei asupra proiectului legii privind sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.

Inițiativa legislativă, propusă de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și a colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe ordinea de zi a sesiunii plenare mai figurează un proiect de urmărire comună a Comisiei de la Veneția și a Direcției Generale a Drepturilor Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei a opiniilor anterioare despre proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Acest aviz comun de urmărire a fost solicitat de Ministerul Justiției. Totodată, va fi examinat avizul comun al Comisiei de la Veneția și OSCE asupra modificărilor propuse la Codul electoral, care prevăd că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani.

La cea de-a 136-a sesiune plenară a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) din această săptămână va participa președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.