Organizaţia de femei a Blocului Naţional Sindical doreşte iniţierea, până la sfârşitul acestui an, a procesului de ratificare a Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) care se referă la violenţa şi hărţuirea în lumea muncii.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit marţi cu partenerii sociali iar discuţiile au vizat tocmai ratificarea acestei convenţii.
„Obiectivul Organizaţiei de femei a Blocului Naţional Sindical, comunicat ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Simona Bucura Oprescu, este să determine Guvernul şi Parlamentul României să iniţieze procesul de ratificare a acestei convenţii cruciale până la finalul acestui an. Reamintim că anul trecut, în data de 28 aprilie, înainte de sărbătoarea Muncii, celebrată anual la 1 mai, organizaţia noastră a semnat şi trimis o scrisoare deschisă către Guvernul României şi Parlamentul României pentru ratificarea în regim de urgenţă a acestei convenţii. Subliniem importanţa faptului că eliminarea hărţuirii şi violenţei trebuie să devină o parte integrantă a politicilor de Sănătate şi Securitate în Muncă (SSM)”, se arată într-un comunicat al BNS transmis miercuri AGERPRES.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunţat marţi, pe pagina sa de Facebook, că ministerul de resort va consolida colaborarea cu sindicatele, dar şi cu ONG-urile prezente în zona de protecţie a drepturilor femeilor şi egalitate de şanse între femei şi bărbaţi.
„Am participat astăzi (marţi, n.r.) la Palatul Victoria la o întâlnire de lucru cu partenerii sociali pentru ratificarea Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) nr 190 privind eliminarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii. În România se vorbeşte prea puţin despre violenţa şi hărţuirea la locul de muncă, fenomene care nu ar trebui să-şi găsească locul într-o societate în care ne dorim să trăim, să muncim şi să ne creştem copiii. Mai grav este faptul că, din păcate, femeile se confruntă cel mai des cu aceste comportamente”, a scris ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, ratificarea Convenţiei este un obiectiv asumat şi care reprezintă efortul comun al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi al partenerilor sociali, „al căror sprijin este esenţial în tot procesul”.
„Vom consolida colaborarea cu sindicatele, dar şi cu ONG-urile prezente în zona de protecţie a drepturilor femeilor şi egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, iar un prim calendar comun de lucru a fost fixat astăzi. Ne dorim ca ratificarea să aibă loc până la finalul acestui an, iar în perioada imediat următoare ratificării să fie finalizată legislaţia naţională privind aplicarea tuturor prevederilor convenţiei”, a punctat Simona Bucura Oprescu.
Potrivit acesteia, în procesul de elaborare a cadrului normativ sunt implicate instituţii cu atribuţii în domeniile: securitate şi sănătate în muncă, asigurarea inspecţiei şi investigarea cazurilor de violenţă şi hărţuire, justiţie (urmărire penală, asistenţă juridică), problematica de gen şi discriminare, sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale şi consiliere psihologică), protecţie socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piaţa muncii a victimelor etc.). AGERPRES