Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede măsuri pentru preluarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în domeniul public judeţean, în scopul întreţinerii, restaurării, consolidării, conservării şi punerii în valoare.
Proiectul modifică şi completează Legea nr. 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora.
Iniţativa prevede preluarea în domeniul public al judeţului Hunedoara a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, situată în satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, şi rezolvarea situaţiei juridice referitoare la suprapunerea amplasamentelor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei cu terenuri aflate în fondul forestier naţional, precum şi facilitarea demarării şi derulării procedurilor privind exproprierile terenurilor aferente cetăţilor.
Potrivit actului normativ, „prin derogare de la prevederile art. 35 – art. 37 alin 1 şi art. 41 din legea 46/2008 – Codul silvic, terenurile din fondul forestier naţional pe amplasamentul cărora se află zona de sit a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi zona de protecţie se scot definitiv din fondul forestier naţional, fără plată şi fără compensare”.
Exproprierea terenurilor se poate derula potrivit procedurilor din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional judeţean şi local.
„Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei înscrise în inventarul domeniului public naţional şi aflate în administrarea unor Consilii judeţene se preiau în domeniul public judeţean, în scopul întreţinerii, restaurării, consolidării, conservării şi punerii în valoare”, mai prevede proiectul.
Dacă după o perioadă de 7 ani, Direcţiile judeţene pentru cultură constată neîndeplinirea condiţiilor, scopului şi a obligaţiilor privind executarea lucrărilor prevăzute, bunurile revin în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii, în condiţiile legii.
După preluarea Cetăţilor dacice în domeniul public judeţean, Ministerul Finanţelor va opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, mai stabileşte actul normativ.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, ansamblul de şase monumente intitulate Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei situate în judeţele Hunedoara şi Alba datând din vremea Regatului dac care au fost înscrise în lista patrimoniului mondial UNESCO este compus din: Cetatea dacică de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Cetatea dacică de la Costeşti – Cetăţuie, Cetatea dacică de la Costeşti – Blidaru, Cetatea de la Luncani – Piatra roşie, Cetatea dacică de la Băniţa şi Cetatea dacică de la Căpâlna – Căpâlna.
Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES