Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

Se spune de obicei ca „suntem ceea ce mancam”. Pentru mentinerea sanatatii in general, dar si a sanatatii pielii in special, ar fi bine sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, cu multe fructe, legume, cereale integrale si apa, cu putine grasimi nesanatoase si zaharuri. Rolul dietei in cele mai frecvente afectiuni ale pielii este un subiect mult cercetat si dezbatut.
Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

Timp de multi ani, in practica medicala, asocierea dintre afectiuni precum acneea, psoriazisul, si alimentatia pacientilor a fost subapreciata. Progresul in domeniul medicinei si studiile efectuate au subliniat importanta nutritiei, ca parte integranta in abordarea terapeutica a problemelor dermatologice.

 

Acneea

Dupa multi ani, cercetarile recente au dovedit influenta negativa a alimentelor cu indice glicemic mare in aparitia si agravarea acneei.

Alimentele cu indice glicemic mare sunt produse care determina cresterea rapida a glicemiei, practic digestia si absorbtia lor in organism conduc la cresteri rapide ale nivelului de glucoza din sange. Care sunt alimentele cu indice glicemic ridicat?

  • Zaharul si dulciurile procesate
  • Alimentele bogate in carbohidrati rafinati – care contin faina alba rafinata, de exemplu painea alba, pastele, orezul si produsele de patiserie
  • Bauturile carbogazoase, sucurile de fructe indulcite
  • Cartofii prajiti si chipsurile.

Persoanele care consuma regulat alimente ca painea alba, paste, cartofi, dulciuri, prezinta un risc mai mare de a dezvolta acnee.

Cateva studii au documentat cum la anumiti pacienti consumul mare de lapte, mai ales degresat, a condus la agravarea acneei.

Prin urmare, ar fi bine sa se renunte la alimentele procesate, „junk food”, la alimentele bogate in zahar si sa se reduca, de asemenea, consumul de lapte daca se observa agravarea acneei.

Dermatita atopica (eczema)

Rolul alergiei alimentare in producerea dermatitei atopice reprezinta inca o controversa, este insa acceptata o legatura la 20% dintre copiii cu acesta afectiune.

Cel mai frecvent implicate in aparitia alergiilor sunt:

  • Graul
  • Laptele
  • Soia
  • Pestele
  • Ouale
  • Alunele.

Alimente precum pestele sau laptele sunt importante pentru dezvoltarea copilului, de aceea se recomanda evitarea dietelor stricte fara recomandarea medicului alergolog.

Psoriazisul

Scaderea in greutate si mentinerea unei greutati corporale normale amelioreaza psoriazisul, la fel si scaderea consumului de alcool.

De asemenea, se recomanda acizi grasi esentiali din:

  • Peste
  • Nuci
  • Seminte.

Unii pacienti au o sensibilitate crescuta la gluten si necesita evitarea alimentelor care contin gluten.

Rozaceea

Rozaceea este o afectiune usor de recunoscut dupa manifestarile clinice (roseata persistenta la nivelul fetei) si poate fi declansata sau agravata de:

  • Alimente condimentate
  • Produse cu continut ridicat de cafeina (cafeina se regaseste in boabele de cafea, frunze de ceai – in special ceai negru si verde, ciocolata, bauturi energizante si unele bauturi carbogazoase)
  • Alcool
  • Branza.

Urticaria

Poate fi declansata de alimente, de exemplu:

  • Peste
  • Mezeluri
  • Fructe de mare
  • Conserve
  • Alune
  • Nuci
  • Capsuni
  • Zmeura
  • Dulciuri
  • Sucuri colorate (coloranti alimentari artificiali).

Alimentatie echilibrata pentru o piele sanatoasa

Un regim alimentar echilibrat pentru o piele sanatoasa presupune:

  • Hidratare – consumulul crescut de lichide, intre 6 si 8 pahare de apa pe zi, asociat cu aplicarea de emoliente la suprafata pielii, are scopul de a mentine apa in piele.
  • Cinci portii de fructe si legume pe zi– acestea contin antioxidanti care protejeaza pielea de factorii externi.

Sunt indicate alimente bogate in vitamina C, E si D, omega-3.

Surse de vitamina C:

  • Catina
  • Citrice – portocale, kiwi, lamaie, grapefruit etc
  • Capsuni
  • Ardei gras
  • Rosii
  • Legume crucifere – broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida
  • Cartofi albi.

Vitamina E se gaseste in uleiuri pe baza de plante, nuci, seminte, fructe si legume.

  • Ulei si seminte de floarea soarelui
  • Sofran
  • Soia
  • Migdale
  • Arahide, unt de arahide
  • Spanac
  • Dovleac
  • Ardei gras rosu.

Surse de vitamina D:

  • Ulei de ficat de cod
  • Somon
  • Peste spada
  • Ton
  • Lactate si lapte vegetal imbogatit cu vitamina D
  • Sardine
  • Ficat de vita.

Surse de omega-3:

  • Macrou
  • Somon
  • Ulei de ficat de cod
  • Hering
  • Stridii
  • Sardine
  • Anchoa.

Totodata sunt recomandate grasimi sanatoase care se gasesc din abundenta in:

  • Avocado
  • Peste
  • Nuci
  • Seminte.

 

Afectiunile cutanate sunt patologii cu mecanisme complexe si este improbabil sa fie vindecate doar prin regim alimentar. Este intotdeauna recomandat sa se asocieze dieta sanatoasa cu tratamentul medical specializat sub supravegherea medicului dermatolog.

Sursa: www.medicover.ro