Biro Rozalia: Organizaţia de femei a UDMR este ”sufletul cu mii de chipuri” al Uniunii
Preşedintele Organizaţiei de femei a UDMR, deputatul Biro Rozalia, realeasă recent în această funcţie pentru un nou mandat de patru ani, după cei zece de până acum, a declarat joi că, timp de un deceniu, această organizaţie s-a dovedit a fi „sufletul cu mii de chipuri” al Uniunii.
„Aceşti zece ani ne arată că, de fapt, organizaţia de femei a UDMR este sufletul cu mii de chipuri al UDMR. Pentru că tot ceea ce am făcut în aceşti ani am făcut cu suflet şi din inimă. Aşa am şi denumit un premiu special, fondat pentru această ocazie, ‘Cu inimă şi suflet’, acordat pentru cariera de-o viaţă şi pe care l-au primit şase doamne din toată ţara. Mulţumirile noastre sunt însă adresate tuturor femeilor din organizaţie pentru implicare de zi cu zi”, a declarat Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea.
Potrivit acesteia, Organizaţia de femei a UDMR a împlinit 10 ani, pe 28 septembrie 2023, fiind înfiinţată în 2013, după modificarea statutului Uniunii la Congresul UDMR, deoarece acesta nu prevedea posibilitatea de a constitui o organizaţie de femei. Acest lucru a avut loc la 14 ani după înfiinţarea UDMR care a apărut pe scena politică şi socială în decembrie 1989.
„Voinţa femeilor din comunitatea maghiară era atât de evidentă încât în jumătate de an s-au constituit peste 200 de organizaţii locale, centrate în 23 de organizaţii judeţene. Am pornit cu gândul că vrem să reprezentăm interesele femeilor, ale mamelor, bunicilor, fetelor, în cadrul Uniunii, dar acum, când tragem linie şi facem o balanţă, constatăm că circa 80% din activitatea desfăşurată de Organizaţia de femei s-a concentrat pe munca în comunitate. Prin tot felul de activităţi ce au avut menirea de a consolida comunitatea, de a da viaţă şi culoare. Şi doar în al doilea rând, ne-am focusat pe a reprezenta interesele femeilor în cadrul UDMR sau al comunităţii maghiare. Că este o greşeală sau binevenit, eu cred că este o atitudine normală a femeilor, care în deciziile zilnice se gândesc mai întâi la copii, la familie, la părinţi, la ceilalţi şi abia apoi, la persoana proprie”, a afirmat Biro Rozalia, în conferinţa de presă.
Ea a subliniat că, în acest mod, răspunzând la nevoile comunităţii, organizaţia femeilor a devenit „o forţă importantă de închegare, de dezvoltare şi de a da viaţă comunităţii”.
Lidera organizaţiei a amintit o serie de proiecte locale, mişcări sociale şi modificări legislative ale reprezentanţilor UDMR, menite să asigure egalitate de şanse pe piaţa muncii, în carieră, de a susţine îngrijirea copiilor, de a introduce munca part-time sau reprezentarea femeilor în funcţii de conducere (15%).
Femeile din UDMR au derulat şi continuă campania de reducere a violenţei în familie, au iniţiat acţiuni de binefacere cu diferite ocazii şi sărbători, parteneriate internaţionale în Bazinul Carpatic cu alte organizaţii de femei a partidelor politice şi cu organizaţii ale bisericilor maghiare din România.
Nu în cele din urmă, femeile UDMR au pornit, în 2020, mişcarea naţională de sprijinire a pensionarilor maghiari din România, care au fost reprezentaţi la întâlnirea aniversară de la Cluj de nu mai puţin de 32 de organizaţii, din 15 judeţe.
„Pentru această categorie de vârstă este esenţial să ştie că face parte din ceva, că nu este dată la o parte, că lumea mai are nevoie de experienţa şi aptitudinile lor”, a punctat Biro.
Pentru viitor, preşedintele organizaţiei a menţionat, ca prioritate, continuarea construirii de reţele sociale „în care fiecare să-şi găsească locul, interesul şi acei parteneri cu care într-un anumit domeniu să poată contribui la bunul mers al societăţii.” De asemenea, se intenţionează crearea unor forme de colaborare cu femei din sectorul academic, antreprenoare de succes, cu diferite organisme profesionale.
Aniversarea de 10 ani a femeilor din UDMR a fost organizată vineri, la Cluj, odată cu şedinţa noului Consiliu al Reprezentanţilor Unionali (CRU). Au participat în jur de 370 de membri din toate organizaţiile locale şi judeţene din România. Fiecare participant a primit câte o carte-album cu informaţii retrospective despre activităţile derulate şi femeile implicate în acestea. Nu au lipsit, desigur, nici invitaţii bărbaţi, mai ales reprezentanţi ai comunităţii maghiare la nivel naţional. AGERPRES