Eurodeputații au votat o rezoluție prin care au cerut începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE până la finalul anului

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul European a votat astăzi o rezoluție, inițiată de eurodeputatul Siegfried Muresan, prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului, comunică MOLDPRES.

Rezoluția a fost votată cu majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

“Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a scris Mureșan pe pagina sa oficială.

În rezoluție eurodeputații au cerut creșterea sprijinului european, financiar și tehnic, pentru Republica Moldova; creșterea numărului de persoane care se ocupă de R. Moldova în instituțiile europene și crearea unei unități speciale pentru Moldova la nivelul Comisiei Europene; liberalizarea permanentă a comerțului cu Uniunea Europeană; întărirea relațiilor UE – Moldova la nivel parlamentar prin crearea unui reprezentant permanent al Parlamentului European în Parlamentul Republicii Moldova și viceversa; integrarea Republicii Moldova în Piața Unică Europeană încă dinainte de finalizarea negocierilor de aderare.

Anterior mai mulți europarlamentari au anunțat că doresc începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE până la finalul anului și consideră că țara noastră este gata pentru acest proces.