Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru continuarea Programului-pilot Masa caldă în 450 şcoli

Guvernul a aprobat, joi, normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Potrivit unui comunicat al Executivului, bugetul pentru acest program este de 195 milioane lei în anul 2023.

Suportul alimentar poate consta în: masă caldă, preparată în regim propriu (pentru unităţile de învăţământ care deţin o cantină proprie cu avize de funcţionare), masă caldă, în regim catering (pentru unităţile fără cantină), pachet alimentar (dacă nu există posibilitatea preparării mesei calde), care va fi păstrat până la servire în spaţii special amenajate, precizează sursa citată.

De asemenea, produsele oferite elevilor şi modul de servire a mesei vor respecta recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Modul în care va fi oferit suportul alimentar va fi decis de ordonatorul principal de credite al UAT-ului, la propunerea directorului şcolii, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. În funcţie de specificul şcolii, se poate decide diferenţierea tipului de suport alimentar oferit pentru fiecare nivel”, mai arată Guvernul.

Totodată, conform sursei citate, selecţia unităţilor de învăţământ care vor beneficia de programul-pilot se va face „în complementaritate cu unităţile de învăţământ care beneficiază deja de suport alimentar prin PNRAS (Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar)”.

„Plata produselor şi a serviciilor se face de către autorităţile locale, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă aprobate de unitatea de învăţământ. Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat, cu sume defalcate din TVA, puse la dispoziţia UAT-urilor, conform OUG nr. 77/2023”, mai menţionează Guvernul. AGERPRES