Plosnita sau cimex lectularius dupa cum este cunoscuta stiintific, este o insecta hematofaga a omului si in general a pasarilor ce are o culoare bruna-rosiatica, corp oval si miros urat caracteristic. Aceasta traieste si isi depune ouale in crapaturile peretilor sau al mobilierului si iese pe timp de noapte ca sa se poate hrani cu sangele pasarilor sau al oamenilor.
Plosnita nu transmite boli, insa intepatura ei poate infecta. De regula, zona care a fost muscata de plosnita se umfla destul de tare si se inroseste. Plosnitele exista pe intreg globul, iar infestarea nu are nicio legatura cu curatenia din locuinta respectiva. Acestea pot fi aduse acasa din orice loc infestat, precum hotelurile, salile de sport sau chiar birourile.
Dezavantajul este ca plosnitele se pot ascunde in bagaje si in lucrurile personale, motiv pentru care este foarte dificil sa le gasesti, iar daca acestea ajung in locuinta ta, sunt extrem de greu de controlat.
Sunt insecte ce rezista foarte bine la diversi factori, se inmultesc rapid si se ascund foarte bine. Dupa ce ataca si se hranesc cu sange, plosnitele se umfla si isi schimba culoarea, devenind rosii sau chiar negre.
Muscatura de plosnita
In prima faza, muscatura de plosnita este initial nedureroasa, deoarece foloseste un anesteztic. Acestea se regasesc cel mai adesea pe fata, pe gat sau pe zonele care nu sunt acoperite pe timp de noapte. Acestea apar ca niste umflaturi mici si rosii care vor provoca o mancarime intensa. Muscaturile se vindeca folosind un tratament local in maxim doua saptamani. Intepaturile sau leziunile provocate de scarpinat se pot infecta, motiv pentru care trebuie sa apelezi la un medic. In cazul in care ai o reactie alergica, obtine un tratament de urgenta.
Cum poti scapa de plosnite?
Pentru a putea scapa de plosnite, este important sa te inarmezi cu multa rabdare si sa pui in aplicare o serie de pasi importanti.
- Toate materialele textile ce se afla in locuinta trebuie scoase afara si spalate la o temperatura mare pentru a putea distruge insectele care se ascund in ele. Lucrurile care raman in incapere, trebuie cercetate foarte bine, milimetru cu milimetru chiar, deoarece numai asa poti identifica locurile in care acestea se ascund.
- Aspira bine incaperea in care plosnitele se afla si fa acest lucru cat mai des si in toate locurile posibile in care poti ajunge cu aspiratorul.
- Pentru ca plosnitele se ascund cel mai adesea in saltea si pentru ca nu poate fi spalata, o poti expune la soare o perioada mai lunga de timp. In general, acestor insecte nu le place caldura, motiv pentru care este indicat sa expui salteaua pentru o perioada indelungata la soare atunci cand afara este cald.
- Curata foarte bine crapaturile din locuinta. Aspira-le dupa care astupa-le atat de bine, incat plosnitele care au mai ramas dupa aspirare, sa nu mai poata iesi. Chiar daca rezista o perioada mai lunga de timp fara hrana, daca nu vor putea iesi din pereti, vor muri intr-un final.
- Asigura-te ca nu mai exista mizerie sau gunoi in locuinta, deoarece sunt zonele preferate ale lor. Ingrijeste-ti foarte bine si animalul de companie pentru a preveni aparitia plosnitelor.
Pune in aplicare aceste trucuri si combate si previne aparitia plosnitelor.
- Una dintre cele mai utile solutii in combaterea plosnitelor o reprezinta spirtul sau alcoolul sanitar, deoarece acestor insecte nu le place mediul acid. Stropeste patul, asternuturile si crapaturile cu alcool sanitar pentru a impiedica aparitia insectelor. Repeta periodic procedeul, la un interval de timp de trei – patru zile, pana in momentul in care dispar.
- Foloseste-te de cuisoare in combaterea plosnitelor. Este un ingredient suficient de aromat incat sa lupte impotriva multor daunatori din locuinta, inclusiv plosnitele. Pune cateva cuisoare in asternuturi si in crapaturile din locuinta. Este indicat sa le inlocuiesti periodic, deoarece acestea isi pierd din mirosul puternic odata cu trecerea timpului.
- Ai auzit de curcuma? Curcuma este o planta care se inrudeste cu ghimbirul si este extrem de aromata. Curcuma distruge mediul propice dezvoltarii insectelor asa ca este o solutie foarte buna la care poti apela in cazul in care te lupti cu infestarea cu plosnite. Acest ingredient trebuie presarat prin locurile in care sunt insectele si asteptat cateva zile pentru a vedea rezultatele.
- Uleiul esential de menta este o alta solutie potrivita pentru lupta cu plosnitele. Acesta provoaca reactii alergice insectelor datorita mirosului asa ca aplica-l periodic in zonele in care stii ca s-ar putea ascunde.