Taiwanul a arătat că este deja independent şi suveran prin faptul că îşi alege propriul preşedinte şi nu are nevoie de o declaraţie separată de independenţă, a afirmat candidatul favorit la funcţia de următor lider al insulei, într-un interviu acordat media japoneze şi citat vineri de Reuters.
China nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, considerându-l un teritoriu chinez „sacru”, iar în 2005 a adoptat o lege ce acordă Beijingului temeiul legal pentru o acţiune militară împotriva Taiwanului dacă acesta se separă sau pare să o facă.
Vicepreşedintele William Lai, lider în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidenţiale din ianuarie, este dispreţuit de China pentru comentariile pe care le-a făcut în sprijinul independenţei insulei. Lai a spus că nu încearcă să schimbe statu-quoul sau numele Taiwanului, care este oficial Republica China (Republic of China – n.r.), aminteşte Reuters.
Într-un interviu acordat presei japoneze, a cărui transcriere a fost publicată vineri de echipa sa de campanie, Lai a fost întrebat despre poziţia sa faţă de independenţa Taiwanului.
Taiwanul îşi alege în mod regulat liderii la toate nivelurile guvernamentale, de la bază până la preşedinte, a spus Lai.
„Prin urmare, de fapt, Taiwanul este deja suveran şi independent. Dacă nu este suveran şi independent, cum pot avea loc alegeri prezidenţiale? Aşadar, nu este nevoie să declarăm din nou independenţa Taiwanului”, a considerat el.
„Treaba mea este să protejez suveranitatea Taiwanului, să sporesc democraţia, pacea şi prosperitatea”, a adăugat el.
Biroul pentru Afaceri cu Taiwanul al Chinei, care l-a criticat frecvent pe Lai ca fiind separatist, nu a răspuns la apelurile pentru comentarii. China marchează o sărbătoare de o săptămână în aceste zile.
Principalul partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang, care în mod tradiţional favorizează legăturile strânse cu China, l-a criticat pe Lai pentru că promovează o agendă de independenţă şi provoacă China.
Lai a declarat că populaţia Taiwanului a fost clară că acesta „nu este absolut deloc” un scrutin despre a alege între război şi pace.
„Este o alegere între democraţie şi dictatură”, a adăugat el.
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, nu poate candida din nou după două mandate.
Atât ea, cât şi Lai au spus că numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul şi au respins cererile Chinei de a accepta poziţia Beijingului conform căreia ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan aparţin „unei singure Chine”.
Guvernul învins al Republicii China a fugit în Taiwan în 1949 după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong, care au înfiinţat Republica Populară Chineză, aminteşte Reuters.AGERPRES