Firefighters talk below a building that was hit by a rocket launched from the Gaza Strip, in Tel Aviv, Israel October 7, 2023. REUTERS/Itai Ron ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL

Atacul lansat de Hamas contra Israelului, o operaţiune coordonată care poate dura

Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operaţiuni coordonate minuţios şi susceptibile să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzaţii referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează luni AFP, care citează mai mulţi experţi.

Ofensiva a fost lansat sâmbătă în zori în plin Sabat, la 50 de ani şi o zi de la Războiul de Yom Kippur.

”Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas”, îşi exprimă regretul Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv. ”Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect”, adaugă el.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. ”Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative”, afirmă expertul, adăugând că ”Hamas ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte ridicat”.

În mai 2021, Hamas surprinsese deja Israelul cu lansarea a mii de rachete, vizând să satureze sistemul de apărare antirachetă israelian ‘Domul de fier’.

La acea vreme, 4.360 de rachete fuseseră utilizate într-o perioadă de 15 zile, în timp ce acum în Israel au căzut aproximativ 3.000 de rachete în numai două zile, potrivit lui Elliot Chapman, expert în problemele Orientului Mijlociu pentru compania de informaţii britanică Janes.

Dacă Hamas păstrează acest ritm, ”ar fi cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului până în prezent”, adaugă Chapman.

”Hamas ar trebui să dispună în continuare de un arsenal substanţial de rachete şi pare probabil să poată menţine focul pentru o bună perioadă”, estimează Fabian Hinz, specialist în cadrul Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Hamas dispune de un arsenal dificil de evaluat din punct de vedere numeric, dar cu siguranţă foarte variat. El provine din Iran, Siria, Libia post-Ghadafi, dar şi din ţări din Orientul Mijlociu, explică un expert occidental în armament care publică pe platforma X sub pseudonimul Calibre Obscura.

Armele de mici dimensiuni vin din China sau din fostul bloc sovietic, iar ”importante cantităţi au fost furate sau capturate în timpul luptelor cu armata israeliană”, precizează el, evocând de asemenea drone şi lansatoare de rachete.

Cea mai mare parte a rachetelor Hamas sunt însă fabricate pe plan local, ”sisteme de rachete neghidate care nu necesită tehnologie avansată” şi sunt puţin precise, explică Elliot Chapman.

Mişcarea palestiniană ar putea printre altele să imite Hezbollahul libanez, care îşi disimulează forţele până în momentul declanşării unei operaţiuni majore, remarcă Fabian Hinz. ”S-ar putea vedea că apar capacităţi cu totul noi în cazul invadării terestre a Fâşiei Gaza” de către Israel.

”Este prea devreme de spus” că Iranul este ”implicat în mod direct” în această ofensivă şi pentru moment Statele Unite nu au niciun indiciu în acest sens, a declarat Casa Albă, adăugând totuşi că nu are ”niciun dubiu” asupra faptului că Hamas este ”finanţat, echipat şi înarmat” şi de către Teheran.

De partea sa, Iranul a declarat că ”susţine legitima apărare a naţiunii palestiniene”.

”Au existat transferuri de armament, de tehnologie. Există în mod clar o ramificaţie iraniană ce permite o producţie locală de rachete”, este de părere David Rigoulet-Roze, specialist în Orientul Mijlociu în cadrul IRIS.

În opinia lui Kobi Michael, ”Hamas nu s-ar fi încumetat să lanseze o asemenea operaţiune fără a dispune de o poliţă de asigurare serioasă şi a obţinut-o de la Hezbollah şi Iran”.

Israelul se teme de câteva luni de un atac pe mai multe fronturi, temere întărită după ce Hezbollah a anunţat că a tras ”obuze de artilerie şi rachete ghidate” la frontiera dintre Liban şi Israel.

Un ataca la sol al armatei israeliene în Fâşia Gaza ar fi promisiunea unei lupte urbane mortale. ”Există motive serioase să credem că israelienii au încercat să evite asta de mulţi ani”, consideră Fabian Hinz, în contextul în care Hamas ”a avut timp pentru a se pregătit pentru acest tip de scenariu”.

Şi alte grupări ar putea fi tentate să intervină contra Israelului. Planează o ameninţare privind o implicare mai importantă a Hezbollah, care a ”declarat că lucrează în coordonare totală cu combatanţii palestinieni”, subliniază Elliot Chapman. Potrivit lui, gruparea a afirmat „că va interveni dacă Israelul lansează un asalt asupra Fâşiei Gaza, ceea ce pare probabil în acest stadiu”.AGERPRES