APMGR: Genericele şi biosimilarele au crescut accesul pacienţilor şi au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro
Specialiştii estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro.
Potrivit APMGR, în primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală preţul medicamentului (DCI) scade cu circa 40%, iar în anul 4 de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76%.
„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1,071 miliarde euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie”, a afirmat Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR, citat în comunicat.
În ceea ce priveşte medicamentele biosimilare, ele au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice, ceea ce indică un potenţial ridicat de creştere a optimizării bugetare şi a accesului pacienţilor la tratament.
„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani”, a susţinut Simona Cocoş, preşedintele APMGR.
În total, în acest moment în România există aproape 2.500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare, susţine APMGR.
Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca şi cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferenţe din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.
O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.
Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi, protejate de brevete. Medicamentele biologice (numite şi „biofarmaceutice”) sunt medicamente derivate din biotehnologie, al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie.
În România, preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original al cărui generic este, iar preţul unui medicament biosimilar nu poate depăşi 80% din preţul medicamentului biologic de referinţă. AGERPRES