Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul din punctele cele mai fierbinţi ale contraofensivei desfăşurate de Kiev pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, relatează miercuri agenţia EFE.

La nord-vest şi sud-vest de Avdiivka trupele ruse şi-au intensificat acţiunile ofensive cu obiectivul aparent de a „îndepărta trupele ucrainene de zona Robotîne”, un sat din regiunea Zaporojie, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Pe o axă de atac a contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov pentru a izola trupele ruse din Crimeea şi sudul Ucrainei, armata ucraineană a eliberat satul Robotîne la începutul lunii septembrie, dar de atunci nu a mai reuşit nicio înaintare semnificativă pe acea axă.

Statul Major ucrainean a confirmat miercuri că în zona oraşului Avdiivka „inamicul şi-a intensificat acţiunile ofensive folosind până la trei batalioane, sprijinite de tancuri şi alte blindate”, dar fără a reuşi să avanseze.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a transmis că trupele sale au ocupat „poziţii mai avantajoase” pe linia frontului din respectiva zonă şi au atacat poziţiile unităţilor de rezervă ale Brigăzii 31 Mecanizată a armatei ucrainene la circa 10 kilometri nord-vest de Avdiivka.

Acţiunile militare s-au intensificat şi pe frontul situat mai la nord, în zona oraşului Kupiansk, unde însă iniţiativa aparţine trupelor ucrainene, după cum rezultă din raportul Ministerului rus al Apărării, care afirmă că trupele sale, sprijinite de aviaţie şi artilerie, au respins zece contraatacuri ucrainene.AGERPRES