Klaus Iohannis: Condamnăm cu fermitate atacul terorist de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj în care condamnă cu fermitate atacul terorist de la Bruxelles.

„Condamnăm cu fermitate atacul terorist de la Bruxelles. România transmite condoleanţe familiilor victimelor. Rămânem uniţi în jurul valorilor noastre comune europene, unde teroarea şi ura nu îşi au locul”, a scris şeful statului pe Twitter (X).

 

Doi cetăţeni suedezi au fost ucişi luni seară la Bruxelles într-un atac cu armă descris drept un „atac laş” de către premierul belgian Alexander De Croo şi al cărui autor, care a fugit cu un scuter, a fost căutat în mod activ în timpul nopţii de luni spre marţi, transmite AFP.

Un mesaj video de revendicare a fost postat pe reţelele de socializare de către un bărbat „prezentându-se ca atacator şi pretinzând că este inspirat de Statul Islamic”, a subliniat parchetul federal, responsabil de cazurile de terorism.

Potrivit mai multor mass-media belgiene, suspectul, Abdesalem L., este un bărbat de 45 de ani, de origine tunisiană, care locuieşte în comuna Schaerbeek din Bruxelles.

Nivelul de ameninţare teroristă a fost ridicat luni seară la patru, considerat „foarte grav”, în regiunea Bruxelles.

Atacul a avut loc la scurt timp după ora 19,00 (17,00 GMT) în apropiere de Place Sainctelette din Bruxelles, cu câteva ore înaintea meciului de fotbal de calificare la Euro 2024 dintre Belgia şi Suedia de pe stadionul Roi Baudouin.

Potrivit primelor informaţii, atacatorul, care avea asupra sa o armă automată, a vizat şi un şofer de taxi, care a fost rănit, dar este în afara oricărui pericol. Presupusul atacator purta o jachetă portocalie fluorescentă în momentul atacului şi a fugit cu un scuter, conform unui clip video difuzat de mass-media, în care se aud cel puţin patru împuşcături. AGERPRES