Manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au adus la Iași un număr record de pelerini și vizitatori

Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, însoțite în mod tradițional de Sărbătorile Iașului organizate de Primăria Municipiului Iași, ajunse la cea de-a XXXIII-a ediție, care marcat și 615 ani de la prima atestare documentară a orașului, au adus la Iași un număr record de pelerini și vizitatori.
Prin efortul depus de personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, au fost asigurate în perioada 7 – 16 octombrie 2023 condițiile de siguranță pentru ca aproximativ 450.000 de persoane să se bucure în siguranță de toate evenimentele organizate cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
În cele 10 zile de manifestări religioase aproximativ 360.000 de persoane au trecut pe la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, iar circa 90.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei: slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților (peste 20.000 de participanți) și Sfânta Liturghie Arhierească (peste 35.000 de participanți).
Perioada de afluență maximă a pelerinilor a fost înregistrată pe data de 14 octombrie 2023, în ziua hramului, când în culoarul de acces către raclă se aflau aproximativ 70.000 de persoane, ceea ce a generat un șir de oameni de peste 5 kilometri lungime și un timp de așteptare cuprins între 20 și 24 de ore.
Deși participarea a fost considerabil mai numeroasă față de anii anteriori, nu au fost înregistrate incidente majore.
„Mulțumesc Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, organizatoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, și zecilor și sutelor de mii de pelerini care au venit la Iași din întreaga țară, dar și dincolo de hotarele ei pentru că au arătat întregii lumi că Iașul este Capitala Spirituală a României!
Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor ieșenilor pentru că au fost și în acest an gazde bune și primitoare!
Mulțumiri și gratitudine tuturor forțelor de ordine: Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, care a coordonat măsurile de ordine și siguranță publică, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Iași și Poliția Locală Iași!
Mulțumiri Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, UPU – SMURD Iași, filialei Iași a Crucii Roșii, Serviciului Voluntar de Ambulanţă Ambulanţa.Life, tuturor celor care au vegheat și intervenit pentru acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor!
Mulțumesc, de asemenea, sutelor de voluntari inimoși care au completat efortul organizatorilor și au oferit pelerinilor și vizitatorilor ajutorul necesar!
Mulțumesc companiilor municipale, direcțiilor Primăriei și instituțiilor subordonate pentru toată munca menită să asigure orașului nostru condițiile de civilizație și curățenie și atmosfera de sărbătoare din această perioadă!
Mulțumesc Ateneului Național din Iași și celor peste 200 de artiști pentru spectacolul minunat oferit în finalul Sărbătorilor Iașului!
Nu în ultimul rând, mulțumesc mass-media pentru efortul considerabil și toată contribuția la corecta informare și buna vizibilitate a evenimentelor din orașul nostru, grație cărora și ieșenii de acasă și români din toată lumea s-au putut bucura de hramui Sfintei Cuvioase Parascheva și de Sărbătorile Iașului”, a transmis primarul Mihai Chirica.