Primăria Municipiului Iași pregătește finalizarea lucrărilor de reabilitare a Monumentului Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei)

Primăria Municipiului Iași pregătește finalizarea lucrărilor de reabilitare a Monumentului Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei) din Grădina Copou.
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare a fost semnat de primarul Mihai Chirica cu asocierea Conest SA – Mihul SRL pentru o sumă de 1.018.888,61 lei inclusiv TVA, iar lucrările au început la finalul lunii martie.
Contractul prevede lucrări de biocidare (distrugerea microorganismelor), extragere de săruri, îndepărtare a depunerilor aderente, îndepărtare a completărilor necorespunzătoare cu mortar, curățare a suprafețelor (chimică și mecanică), tratare a fisurilor, chituire și completare volumetrică cu mortare de restaurare, consolidare și hidrofobizare (tratament care duce la anularea absorbției de apă).
Totodată, sunt prevăzute un sistem de iluminat arhitectural (corpuri de iluminat cu lămpi led), un sistem de televiziune cu circuit închis (cu patru camere video) și un sistem de sonorizare.
Stadiul lucrărilor este de circa 90%.
În prezent se lucrează la finalizarea restaurării prin integrarea cromatică a elementelor, la montarea echipamentelor de curenți slabi și a iluminatului arhitectural.
Estimăm că lucrările vor fi finalizate în jurul date de 1 noiembrie.
Cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, obiectivul a fost realizat de Gheorghe Asachi perioada 1834 – 1841. Leii au fost sculptați la Lvov (Polonia), unde Asachi își făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei și, respectiv, a domnitorului Mihail Sturdza (amplasate pe laturile est și vest).