Studiile de specialitate indica faptul ca aproximativ 15% dintre pacienti nu tolereaza insa prezenta balonului în stomac, solicitand indepartarea acestuia inainte de incheierea perioadei de 6 luni -1 an, datorita efectelor secundare reprezentate de senzatia de greata persistenta, varsaturi si dureri resimtite la nivelul etajului abdominal superior.
Ce este balonul gastric
Balonul gastric reprezinta un dispozitiv medical realizat din silicon, de forma unui balon, care dupa plasarea la nivelul cavitatii stomacului este umplut cu solutie salina. Capacitatea balonului gastric poate fi cuprinsa intre 400 si 700 ml, principalul rol al acestuia fiind acela de a ocupa spatiul intragastric, in vederea generarii senzatie de satietate si modificarea semnalizarii neuroendocrine intestinale.
Acest dispozitiv medical se adreseaza tratamentului obezitatii la pacientii cu indice de masa corporala de peste 30 care prezinta contraindicatie pentru chirurgia bariatrica sau refuza o astfel de interventie chirurgicala invaziva, datorita riscurilor implicate.
Cum se realizeaza procedura de insertie a balonului gastric
Procedura chirurgicala de insertie a balonului gastric la nivelul stomacului este de tip minim invaziv si se realizeaza cu ajutorul endoscopiei digestive superioare, dupa analgosedarea pacientului. Timpul total alocat procedurii de insertie a balonului gastric este de aproximativ 30 de minute si nu implica spitalizarea pacientului, manevra fiind putand fi realizata in conditii de ambulator (pacientul revine acasa dupa montarea balonului).
Spre deosebire de chirurgia bariatrica, aceasta metoda de tratament care implica plasarea unui balon gastric la nivelul cavitatii stomacului este reversibila, dispozitivul fiind indepartat dupa o perioada de 6 luni 1 an de la insertie. In situatia in care rezultatele obtinute de catre pacient nu sunt satisfacatoare, manevra poate fi repetata dupa o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni de la extragerea celui anterior.
Este important de mentionat faptul ca dupa acest tip de interventie minim invaziva, pacientul trebuie sa isi schimbe stilul de viata respectand intocmai indicatiile medicului chirurg si ale dieteticianului cu privire la alimentatia si programul de miscare zilnica.
In perioada preoperatorie pacientul este evaluat de catre medicul chirurg prin intermediul unui examen clinic amanuntit si al unei endoscopii digestive superioare pentru excluderea patologiilor tractului digestiv care pot contraindica insertia balonului gastric (boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatala, ulcer gastric, existenta in antecedent a unor interventii chirurgicale la nivel esofagian sau gastric).
Tot in etapa care precede interventia chirurgicala, pacientul trebuie sa efectueze un consult anestezic pentru identificarea unei eventuale alergii la substante medicamentoase in special la cele utilizate pentru asigurarea analgosedarii pe durata desfasurarii manevrelor chirurgicale.
Ce se intampla dupa plasarea balonului gastric
Dupa plasarea balonului gastric la nivelul cavitatii stomacului, pacientul trebuie sa respecte programul de vizite medicale regulate in conformitate cu indicatiile medicului chirurg, la intervalele de timp specificate de acesta (vizita initiala este programata de obicei la 1-3 zile de la efectuarea procedurii apoi la 14, 30, 60, 90, 120, 150 si 180 de zile de la insertie).
Fiecare pacient primeste o dietă personalizata in functie de necesitatile calorice individuale, care incepe de obicei cu ingestia in cantitati mici de hrana lichida pe durata primelor 7 zile de la interventie (sucuri de fructe, apa plata, lapte, iaurt, supe limpezi, jeleuri). In cea de a doua saptamana care urmeaza interventiei, pacientul poate incepe sa consume alimentate semisolide iar din saptamana a 3 a poate consuma mancare obisnuita in cantitatile indicate de catre medicul chirurg sau dietetician.
Principalele restrictii alimentare ale pacientului cu balon gastric se refera la consumul de cafea, alcool, bauturi acidulate, mancaruri grase, ciocolata si inghetata.
Dupa insertia balonului gastric pacientului ii sunt interzise practicarea scufundarilor, a sporturilor dure de contact (box, karate, rugby) care asociaza risc de contractii abdominale intense si lovituri la acest nivel si zborul cu avioane nepresurizate. Persoanele de sex feminin care isi doresc sa obtina o sarcina sunt indrumate sa astepte pana dupa indepartarea balonului gastric inainte de a renunta la metodele contraceptive.
Ce riscuri implica balonul gastric
Balonul gastric reprezinta o alternativa de slabire care asociaza mai putine riscuri fata de chirurgia bariatrica, acestea fiind reprezentate in principal de:
- Complicatiile legate de anestezie (depresie respiratorie, hipoxie);
- Complicatii legate de plasarea endoscopica a balonului (leziuni faringiene si esofagiene, perforatie esofagiana, pilorica sau duodenala in situatia in care balonul este plasat incorect);
- Disconfortul resimtit de catre pacient sub forma senzatiei de greata sau durere la nivelul abdomenului superior dupa insertia dispozitivului;
- Desprinderea balonului intragastric de la locul insertiei cu varsarea continutului sau la nivelul stomacului; solutia salina continuta nu este daunatoare pacientului, insa balonul din silicon poate determina aparitia obstructiilor la nivel intestinal necesitand interventie chirurgicala in regim de urgenta pentru indepartare;
Alte riscuri asociate acestui tip de interventie sunt reprezentate de hiperinflarea balonului gastric cu aparitia unui disconfort accentuat al pacientului, pancreatita acuta, ulcer, perforatia mucoasei gastrice sau hemoragie care necesita tratament chirurgical in regim de urgenta.
Cate kilograme pot pierde pacientii care au optat pentru insertia unui balon gastric
Pierderea în greutate a pacientilor care opteaza pentru montarea unui astfel de dispozitiv medical este situata intre 10 si 25 de kg cu o medie de 17,2 kg. Numarul total al kilogramelor pierdute pe durata mentinerii balonului gastric depinde de gradul de complianta al pacientului la regimul alimentar prescris de catre medicul specialist si la schimbarile stilului de viata care presupun evitarea sedentarismului.
Studiile desfasurate pana la momentul actual sustin faptul ca pierderea totala in greutate dupa plasarea unui balon gastric este cuprinsa intre 7 si 15% din kilogramele initiale, insa exista si situatii in care acest interval este situat intre 30-47%. Mare parte din aceste kilograme excedentare sunt pierdute pe durata primelor 6 luni de la plasarea balonului gastric, ulterior greutatea pacientului stabilizandu se daca acesta respecta in continuare indicatiile medicului chirurg.
Riscul de reingrasare dupa indepartarea balonului gastric
Riscul de ingrasare dupa indepartarea balonulului gastric este direct proportional cu gradul de complianta al pacientului in raport cu schimbarile dietei și ale stilului de viata necorespunzator. In cazul in care pacientul nu isi schimba radical comportamentul alimentar si nu respecta indicatiile medicului curant cu privire la evitarea sedentarismului, kilogramele pierdute pot fi recastigate cu revenirea sau chiar depasirea greutatii initiale de dinaintea insertiei balonului gastric.
Este important de mentionat faptul ca este esentiala respectarea indicatiilor oferite de medicul specialist in ceea ce priveste alimentatia atat din punct de vedere al cantitatii (trebuie redusa cantitatea de alimente consumate/portie) cat si al calitatii acesteia (pacientul trebuie sa evite ciocolata, dulciurile, produsele de patiserie si mancarea de tip fast food cu aport caloric crescut) pentru a atinge rezultate satisfacatoare la finalul celor 6 luni/1 an de la insertia dispozitivului.
Specialistii considera ca pierderea unui procent cuprins intre 10-15 din greutatea corporală initiala pana la finalul perioadei de 6 luni de la efectuarea procedurii de insertie a balonului intragastric este satisfacatoare, prevenind cu succes riscul de aparitie al patologiilor asociate obezitatii (afectiuni cardiace, dezechilibre metabolice, infertilitate, reflux esofagian).
sursa: www.medicover.ro