Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Fâşia Gaza se va intensifica şi va afecta alte ţări din regiune, a declarat duminică secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC, preluat de EFE.
„Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare”, a mărturisit înaltul oficial american. Lloyd a detaliat că guvernul său observă deja o creştere a atacurilor asupra trupelor şi cetăţenilor americani din regiune.
„De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde”, a spus el.
Secretarul de stat Antony Blinken a transmis şi el duminică aceste preocupări, menţionând că SUA iau toate măsurile pentru a-şi proteja personalul de atacurile Iranului şi ale aliaţilor săi şi, de asemenea, pentru a răspunde dacă este necesar.
„Nu este ceea ce căutăm, nu este ceea ce ne dorim, dar vom fi pregătiţi”, a avertizat Blinken într-un interviu pentru CBS.
Sâmbătă seara, Pentagonul a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea poziţiei SUA în Orientul Mijlociu, în faţa acţiunilor recente de „escaladare” ale „Iranului şi acoliţilor săi”.
Departamentul Apărării SUA a anunţat că va trimite mai multe rachete şi sisteme de apărare în zonă. Mai exact, Pentagonul a ordonat ca portavionul USS Dwight D. Eisenhower să fie mutat în zona de influenţă a Comandamentului Central, care are autoritate asupra Orientului Mijlociu şi Asiei Centrale.
Totodată, SUA au ordonat, de asemenea, desfăşurarea sistemelor de apărare antiaeriană în diferite „locuri din regiune pentru a creşte protecţia forţelor americane”, potrivit unui comunicat.
Separat, Blinken a declarat că Israelul nu doreşte să guverneze Fâşia Gaza după încheierea războiului său cu Hamas, potrivit dpa.
Într-un interviu pentru emisiunea Meet the Press, a postului NBC, Blinken a declarat că, din ceea ce a auzit de la oficialii israelieni, Israelul „nu are absolut nicio intenţie, nicio dorinţă să conducă Gaza”. El a remarcat că Israelul s-a retras din Gaza unilateral „în urmă cu circa două decenii”.
Însă Blinken a subliniat totodată că, după război, nu va mai putea exista o revenire la statu quo.
„Nu poţi fi în postura în care eşti expus constant la ameninţarea celor mai teribile atacuri teroriste dinspre Fâşia Gaza. Aşa că trebuie găsită o formulă care să ofere siguranţă că Hamas nu mai poate face asta vreodată, dar care să nu însemne întoarcerea la o administraţie israeliană în Gaza, pe care (Israelul) nu o doreşte şi nu intenţionează să o pună în practică”, a declarat Blinken. AGERPRES/