Război Israel-Hamas/SUA se tem de o intensificare a conflictului din Gaza,care va afecta alte ţări din Orientul Mijlociu

Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Fâşia Gaza se va intensifica şi va afecta alte ţări din regiune, a declarat duminică secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC, preluat de EFE.

„Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare”, a mărturisit înaltul oficial american. Lloyd a detaliat că guvernul său observă deja o creştere a atacurilor asupra trupelor şi cetăţenilor americani din regiune.

„De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde”, a spus el.

Secretarul de stat Antony Blinken a transmis şi el duminică aceste preocupări, menţionând că SUA iau toate măsurile pentru a-şi proteja personalul de atacurile Iranului şi ale aliaţilor săi şi, de asemenea, pentru a răspunde dacă este necesar.

„Nu este ceea ce căutăm, nu este ceea ce ne dorim, dar vom fi pregătiţi”, a avertizat Blinken într-un interviu pentru CBS.

Sâmbătă seara, Pentagonul a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea poziţiei SUA în Orientul Mijlociu, în faţa acţiunilor recente de „escaladare” ale „Iranului şi acoliţilor săi”.

Departamentul Apărării SUA a anunţat că va trimite mai multe rachete şi sisteme de apărare în zonă. Mai exact, Pentagonul a ordonat ca portavionul USS Dwight D. Eisenhower să fie mutat în zona de influenţă a Comandamentului Central, care are autoritate asupra Orientului Mijlociu şi Asiei Centrale.

Totodată, SUA au ordonat, de asemenea, desfăşurarea sistemelor de apărare antiaeriană în diferite „locuri din regiune pentru a creşte protecţia forţelor americane”, potrivit unui comunicat.

Separat, Blinken a declarat că Israelul nu doreşte să guverneze Fâşia Gaza după încheierea războiului său cu Hamas, potrivit dpa.

Într-un interviu pentru emisiunea Meet the Press, a postului NBC, Blinken a declarat că, din ceea ce a auzit de la oficialii israelieni, Israelul „nu are absolut nicio intenţie, nicio dorinţă să conducă Gaza”. El a remarcat că Israelul s-a retras din Gaza unilateral „în urmă cu circa două decenii”.

Însă Blinken a subliniat totodată că, după război, nu va mai putea exista o revenire la statu quo.

„Nu poţi fi în postura în care eşti expus constant la ameninţarea celor mai teribile atacuri teroriste dinspre Fâşia Gaza. Aşa că trebuie găsită o formulă care să ofere siguranţă că Hamas nu mai poate face asta vreodată, dar care să nu însemne întoarcerea la o administraţie israeliană în Gaza, pe care (Israelul) nu o doreşte şi nu intenţionează să o pună în practică”, a declarat Blinken. AGERPRES/