Greblă: Alegerile trebuie să se desfăşoare în cel mai bun şi eficient mod; cheia – transparenţa şi accesul la vot

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, dar şi celelalte tipuri de scrutinuri de anul viitor trebuie să se desfăşoare în cel mai bun şi eficient mod posibil, iar cheia succesului rămâne transparenţa procesului electoral şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la vot, a afirmat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, la Reuniunea la nivel înalt a Reţelei Europene de Cooperare privind Alegerile, care s-a desfăşurat luni şi marţi la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al AEP transmis miercuri, evenimentul, la care au participat şefi ai organismelor electorale din statele Uniunii Europene, a inclus un amplu proces de consultare pentru pregătirea comună a proceselor electorale din anul 2024.

Reuniunea a fost deschisă de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Conform sursei citate, cu acest prilej, preşedintele AEP, Toni Greblă, şi directorul Direcţiei Reglementări, contencios electoral şi coordonarea aplicării unitare a legislaţiei, Octavian Chesaru, au prezentat „aspecte relevante privind transparenţa proceselor electorale şi capabilităţile sistemelor informatice utilizate în cadrul alegerilor din România”.

„Este datoria şi responsabilitatea noastră, a tuturor organismelor electorale din Uniunea Europeană, de a asigura organizarea unor alegeri libere, corecte şi democratice, mai ales în actualul context european care se confruntă cu provocări fără precedent. Cu sprijinul specialiştilor Comisiei Europene, am demarat procese ample de consultare pentru ca, atât alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cât şi pentru celelalte tipuri de scrutinuri de anul viitor să se desfăşoare în cel mai bun şi eficient mod posibil. Cheia succesului rămâne transparenţa procesului electoral şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la vot, într-un efort comun de sporire a încrederii electoratului, în special a tinerilor, în utilitatea votului pentru societate”, a afirmat Toni Greblă, citat în comunicat.

El s-a referit la riscurile din domeniul cybersecurity şi fake-news-ului.

„Riscurile din domeniul cybersecurity, fake-news-ul şi alte provocări asociate procesului electoral reprezintă în continuare aspecte relevante pe agenda europeană şi pot fi reduse doar printr-un efort comun de transparenţă şi prin asigurarea unor dezbateri reale şi democratice”, a mai spus Greblă.

Totodată, conducerea AEP a arătat că transparenţa proceselor electorale este un element esenţial pentru creşterea încrederii cetăţenilor în alegeri, iar observarea alegerilor este unul dintre mijloacele importante prin care este asigurată integritatea, transparenţa şi credibilitatea proceselor electorale.

În acest sens, preşedintele AEP a transmis participanţilor la reuniune invitaţia de a participa, în calitate de observatori, la procesele electorale organizate în ţara noastră în anul 2024, inclusiv la cele pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Potrivit AEP, „în context, a fost apreciat faptul că România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care au reglementate în legislaţia electorală sisteme de acreditare atât pentru observatori naţionali, cât şi internaţionali”.

De asemenea, cu acest prilej s-a menţionat că „sistemul electoral din România este caracterizat de digitalizarea unor proceduri esenţiale, sporind încrederea cetăţenilor în alegeri”, mai menţionează AEP.

„Pentru instrumentele informatice utilizate în procesele electorale din ţara noastră au fost implementate ample măsuri de garantare a rezilienţei şi siguranţei, nefiind sesizate incidente de integritate sau securitate cu privire la acestea”, se mai arată în comunicat. AGERPRES/