CEC Bank a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un nou acord, de 105 milioane de euro
CEC Bank a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un nou acord, de 105 milioane de euro, pentru susţinerea IMM-urilor şi a companiilor mici cu capitalizare medie pentru creşterea competitivităţii acestora şi trecerea la o economie verde, sustenabilă, informează banca printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
„Acordul semnat recent permite CEC Bank să acorde împrumuturi IMM-urilor şi companiilor mici cu capitalizare medie, în condiţii avantajoase de dobândă, scadenţe extinse şi cerinţe de garanţii diminuate”, se menţionează în comunicat.
Plafoanele contractate se ridică la 70 de milioane de euro pentru Competitivitatea IMM-urilor şi la 35 de milioane de euro pentru Sustenabilitate, companiile eligibile având posibilitatea de a accesa resurse necesare consolidării şi creşterii afacerilor, dar şi pentru tranziţia la o economie verde, sustenabilă, în linie cu tendinţele de dezvoltare la nivel european şi internaţional.
În cadrul acestei noi colaborări cu FEI, CEC Bank este intermediar pentru facilitatea de garantare din cadrul InvestEU – Compartimentul pentru România.
„CEC Bank este un partener cu o lungă tradiţie al Fondului European de Investiţii pe piaţa din România, acesta fiind cel de-al patrulea acord semnat pentru susţinerea clienţilor băncii şi în general, pentru creşterea economiei româneşti. Experienţa CEC Bank, dobândită ca intermediar financiar în cadrul programelor de finanţare/garantare gestionate de FEI, va constitui un catalizator în implementarea noilor produse de garantare. Dacă avem în vedere şi acordurile anterioare de garantare – JEREMIE, Iniţiativa pentru IMM-uri şi COSME – cu acest nou acord, portofoliul de credite al CEC Bank în parteneriatele cu FEI depăşeşte 450 milioane de euro”, subliniază sursa citată.
Lansarea acestui nou program de creditare, susţinut de garanţia FEI, se aliniază strategiei băncii, care are ca scop consolidarea poziţiei CEC Bank ca bancă preferată a IMM-urilor din România, lărgind gama de servicii din care acestea pot alege, în funcţie de nevoile lor specifice.
Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat, marţi, acorduri cu cinci bănci locale pentru a sprijini IMM-urile din România prin garanţii directe cu o valoare totală de un miliard de euro.
Cele cinci bănci semnatare, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank, sunt parteneri cu vechime ai FEI, în condiţiile în care au implementat cu succes mai multe programe, precum Iniţiativa pentru IMM-uri.
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 69,08 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru al anului 2023.
CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM şi POS, internet banking (CEConline), mobile banking (CEC app) şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.
Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul BEI. Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa prin îmbunătăţirea accesului acestora la finanţare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectaţi, cum ar fi bănci, companii de garantare şi leasing, furnizori de micro-credite şi fonduri de capital privat. FEI concepe şi oferă instrumente de finanţare prin capitaluri proprii şi datorii care promovează obiectivele UE în sprijinul antreprenoriatului, creşterii, inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, tranziţiilor ecologice şi digitale şi ocupării forţei de muncă.
În România, Grupul BEI aduce între 1 şi 1,5 miliarde de euro în fiecare an. De la înfiinţare, FEI a oferit finanţare în valoare de 3,1 miliarde euro prin 119 contracte în România, în timp ce BEI a oferit finanţare şi expertiză pentru 179 de proiecte de investiţii în România din 1991, în valoare de 17,73 miliarde de euro. AGERPRES