Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir (în greacăΆγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic) a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian] în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306. Hagiografia tradițională spune că Sfântul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine sub conducerea împăratului Dioclețian, sau poate în timpul împăratului Galerius. Alte izvoare ne spun că Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman. În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie.Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.

„Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, martir al creștinătății, simbol al sacrificiului în apărarea credinței.

În această zi de sărbătoare adresezăm cele mai calde urări de sănătate și fericire tuturor celor ce poartă numele Sfântului Dumitru, dorindu-le să fie împliniți și înconjurați de dragostea celor dragi.
La mulți ani!”, precizează Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi.