Un nou eşec la Consiliul de Securitate al ONU, odată cu respingerea a două rezoluţii privind situaţia din Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a eşuat din nou în încercările sale de a opri războiul dintre Israel şi Hamas, iar membrii acestuia nu au reuşit să adopte o rezoluţie propusă de SUA, care a cerut stabilirea de „pauze umanitare”, şi o alta din partea Rusiei, care a cerut o încetare imediată a focului. Sunt deja patru încercări eşuate ale Consiliului de Securitate, ceea ce arată gradul sever de confruntare în cadrul Consiliului, împărţit între Rusia şi China, pe de o parte, şi Statele Unite, pe de altă parte, ceea ce a dus la blocajul actual din înaltul organism al Naţiunilor Unite.

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că „va fi o intervenţie la sol în Gaza” şi că „lucrează contra cronometru” în pregătirile pentru distrugerea grupării islamiste palestiniene Hamas, autorul atacurilor împotriva Israelului din 7 octombrie, soldate cu 1.400. morţi şi peste 200 de răpiţi. „Suntem într-un război pentru suveranitatea noastră, pentru existenţa noastră şi ne-am stabilit două obiective fundamentale: să eradicăm capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas şi să facem tot posibilul pentru a aduce acasă” ostaticii deţinuţi de grupul islamist palestinian, a declarat miercuri seară Netanyahu, într-un discurs televizat. „Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi – deasupra pamântului, sub pamânt, în Gaza şi în afara Gazei”, a avertizat premierul Netanyahu.

 

Armata israeliană şi miliţiile din sudul Libanului s-au înfruntat din nou la graniţă, cu noi schimburi de focuri care au inclus tiruri de rachete şi cel puţin o rachetă antitanc către Israel, care a răspuns cu bombardamente şi artilerie. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a raportat miercuri seară că trupele sale au atacat două „celule teroriste” care încercau să lanseze proiectile pe teritoriul israelian în diferite puncte de-a lungul graniţei.