Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a sărbătorit împlinirea a 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a sărbătorit miercuri, 25 octombrie 2023, împlinirea a 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică.
Este un an festiv în care Universitatea aniversează și 210 ani de la momentul nașterii învățământul ingineresc în România, când învățatul Gheorghe Asachi a ținut primele cursuri de inginerie în limba română.
„Sesiunea aniversară” organizată în Aula Magna „Carmen Sylva” a fost coordonată de cele trei facultăți cu profil mecanic de la Universitatea Tehnică ieșeană: Facultatea de Mecanică, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial și Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor.
„Într-o perioadă în care specialiștii de pretutindeni consideră că trăim deja a patra revoluție industrială, pentru ca România și românii să profite de avantajele conferite de noile tehnologii, nu mă bazez neapărat pe guvernanți, ci pe universitățile noastre! Iar Universitatea Tehnică ieșeană este un model de învățământ de calitate, din ce în ce mai concordant cu piața muncii!
Iașul s-a dezvoltat în ultimii ani mai ales datorită calității deosebite a resursei umane formate în școlile ieșene. De aceea, este în interesul administrației locale să se angajeze în parteneriate reciproc avantajoase cu universitățile ieșene, în general, și cu Universitatea Tehnică, în special!
Faptul că Universitatea Tehnică parcurge un reviriment nu poate decât să ne bucure și să ne dea speranța că viitorul aparține adevăraților profesioniști!
Universității Tehnice ieșene îi urez La mulți ani și la multe succese!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Momentul aniversar marchează publicarea în Monitorul Oficial din 26 octombrie 1948 a Hotărârii Ministerului Învățământului Public privind înființarea Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași.
Cu aceeași ocazie Universitatea Tehnică va mai găzdui și două evenimente științifice importante: lucrările Consorțiului Facultăților de Inginerie Mecanică și Industrială din România, precum și lucrările Simpozionului Internațional Cucuteni 5000 – Redivivus „Nicolae Dabija”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție.