IGPR: Peste 10.000 de poliţişti au acţionat pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar

Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar, iar în acest sens, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, în perioada 20 – 26 octombrie 2023, 10.882 de poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada de referinţă au fost angrenaţi 7.873 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat 1.433 de poliţişti.

În această perioadă, s-a asigurat intervenţia la 134 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 50 au fost sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112.

De asemenea, au fost organizate 183 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate 4.023 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 1.986 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 105.934 de beneficiari.

„Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, la 1.297 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă. Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 745 de activităţi, precum şi 812 activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost controlate 1.313 unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.

„În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale şi constatate 2 infracţiuni, fiind adresate 43 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ”, conform comunicatului.

În cadrul planului, au participat 1.075 de poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.

Totodată, au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 117 informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregulilor constatate.

Sursa citată precizează că au fost organizate şi desfăşurate 593 de activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.

Astfel, în cadrul activităţilor derulate, au fost verificaţi 2.185 de conducători auto, dintre care 503 care asigură transportul şcolar, fiind aplicate 412 sancţiuni contravenţionale şi constatate 2 infracţiuni la regimul rutier.

Totodată, au fost continuate activităţile preventive pentru elevi, dar şi pentru informarea cadrelor didactice şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor, prin intermediul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe perioada septembrie-decembrie 2023, aferentă modulelor 1 şi 2 ale Anului şcolar 2023-2024.

Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, poliţiştii vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2023 – 2024, mai precizează IGPR. AGERPRES