Tomac: Procesul împotriva Consiliului Uniunii Europene la CJUE nu s-a încheiat, suntem în drept să facem recurs

Eurodeputatul Eugen Tomac a anunţat că va face recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene faţă de decizia Tribunalului Uniunii Europene în speţa referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Procesul împotriva Consiliului Uniunii Europene la CJUE nu s-a încheiat! Referitor la decizia Tribunalului Uniunii Europene prin care am reclamat abuzul de putere al Austriei prin blocajul generat în Consiliul JAI împotriva României şi Bulgariei, doresc să fac următoarele precizări: în calitate de deputat în Parlamentul European, am susţinut încă de la început că acest demers este o premieră şi că am calitatea de reclamant neprivilegiat conform prevederilor din TFUE art.263. De aceea, am solicitat Guvernului României, Comisiei Europene şi Parlamentului European să intervină în acest proces. Am acţionat în judecată respingerea intrării noastre în spaţiul Schengen pe 6 februarie 2023, deoarece, conform prevederilor din TFUE, o asemenea decizie poate fi atacată în termen de două luni, iar pe 8 februarie expira termenul. (…) Având în vedere faptul că Tribunalul de la Luxembourg nu a respins doar acţiunea iniţiată împotriva Consiliului UE, ci a analizat şi aspecte de fond, suntem în drept să facem recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi să sperăm că viitorul complet de judecători va aborda această problemă într-un mod mai complex şi mai detaliat, în conformitate cu Tratatele UE şi acordurile Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, Curtea de Justiţie este o instanţă superioară şi „numeroase decizii ale Tribunalului UE au fost anulate de către judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

„Subliniez şi ataşez din nou Comunicarea Comisiei Europene către Consiliul UE prin care se solicită adoptarea deciziei privind intrarea în spaţiul Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Toate cele trei state îndeplinesc aceleaşi criterii, însă miniştrii de interne au luat două decizii diferite: Croaţia a fost acceptată, în timp ce România şi Bulgaria nu. Această decizie politică a generat un conflict juridic care trebuie judecat de CJUE. Dacă la următorul Consiliu JAI, pe timpul Preşedintei spaniole, din luna decembrie a.c., nu se va afla pe ordinea de zi intrarea României şi Bulgariei în Schengen, atunci Guvernul României va avea şansa să atace acest blocaj doar intervenind în procesul aflat în recurs, care nu mai poate fi respins ca inadmisibil, întrucât statul român are calitatea de reclamant privilegiat”, a precizat Tomac.

Faţă de cele arătate, eurodeputatul PMP anunţă că va continua demersul.

„Personal, nu regret acest demers nicio clipă, am conştiinţa împăcată că am utilizat toate căile legale pe care un cetăţean le are la dispoziţie pentru a apăra interesele României şi ale cetăţenilor români în spiritul valorilor ce au consacrat proiectul european. De aceea, continui acest demers pentru că trebuie să ne apărăm interesele şi drepturile cu inteligenţă şi demnitate”, a afirmat Tomac.

În acelaşi context, acesta reaminteşte că a iniţiat o petiţie semnată de peste 50.000 de cetăţeni români prin se cere Parlamentului European să intervină în calitate de reclamant privilegiat în acest proces.

„Parlamentul European a adoptat în luna iulie a.c. o rezoluţie privind intrarea României în spaţiul Schengen, iniţiată în urma unui demers civic credibil şi puternic argumentat de către domnul Răzvan Nicolescu. Această rezoluţie solicită Parlamentului European să intervină în procesele aflate pe rol sau viitoare la CJUE privind aderarea României la spaţiul Schengen. În prezent, sunt în plin proces de negociere cu toate grupurile politice pentru a adopta această decizie în comisia PETI privind intervenţia Parlamentului European în procesul deschis la CJUE”, a mai afirmat Tomac. AGERPRES