Promo-LEX a prezentat rezultatele misiunii de observare a alegerilor locale generale

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Asociația Promo-LEX a prezentat astăzi concluziile misiunii de observare a alegerilor locale generale de duminică și rezultatele numărării în paralel a voturilor în Chișinău și Bălți, transmite MOLDPRES.

Directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, a afirmat că o analiză preliminară a incidentelor raportate denotă că numărul acestora este dublu față de alegerile locale generale din 2019.

Printre cele mai frecvente incidente semnalate se numără cele cu privire la votarea organizată în grup, fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, deficiențe în listele electorale, întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale.

Observatorii asociației au raportat și cazuri când secțiile de votare s-au deschis mai devreme sau mai târziu de ora 07.00. Totodată, unele secții de votare au fost închise mai devreme sau mai târziu decât programul stabilit.

Nicolae Panfil a prezentat și rezultatele numărării în paralel a voturilor pentru Chișinău și Bălți, „iar, potrivit datelor preliminare, diferențele sunt de ordinul sutimilor”.

La alegerile locale generale de duminică, Promo-LEX a delegat 602 observatori statici, inclusiv în toate secțiile de votare din municipiile Bălți și Chișinău, precum și în 237 de secții de votare din restul țării, selectate în baza unui eșantion reprezentativ. De asemenea, procesul electoral din restul secțiilor de votare, din imediata apropiere a acestora și traseele de acces către ele, este monitorizat și de către alți 142 de observatori grupați în 71 de echipe mobile.