Război Israel-Hamas: Hamas susţine că a lansat 16 rachete din Liban asupra Israelului

Braţul armat al grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat luni că a lansat din Liban 16 rachete asupra zonelor din nordul Israelului, afirmând totodată că a vizat şi partea de sud a oraşului Haifa, potrivit France Presse şi Reuters.

Într-un comunicat, Brigazile Ezzedin Al-Qassam au afirmat că aceste tiruri intervin „ca răspuns la masacrele ocupaţiei (israeliene) şi agresiunii acesteia împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza”.

Armata israeliană a raportat la rândul său „în jur de 30 de tiruri” de proiectile „dinspre Liban spre nordul Israelului”, adăugând că a ripostat, ţintind locurile de unde au venit tirurile.

Hamas a anunţat luni că peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în decurs de aproape o lună de la începutul războiului declanşat la 7 octombrie prin atacul sângeros al grupării islamiste în comunităţi din sudul Israelului. Acest bilanţ este consemnat ca atare de agenţiile de presă internaţionale, întrucât nu există posibilitatea verificării acestuia din surse independente.

Un aliat al puternicei mişcări armate libaneze Hezbollah, Hamas dispune de combatanţi în Liban, iar aripa sa militară a revendicat mai multe tiruri împotriva Israelului trase din sudul Libanului de la începutul războiului în 7 octombrie.

Zona de frontieră între Liban şi Israel este scena unor schimburi zilnice de focuri între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollahul proiranian şi aliaţii săi, între care Hamas, de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană.

Totuşi, este prima oară când gruparea afirmă că a bombardat obiective situate atât de departe de graniţă. Oraşul-port Haifa este situat la aproximativ 50 km de frontiera libaneză.

Din 7 octombrie, 81 de persoane şi-au pierdut viaţa de partea libaneză a frontierei, între care 11 civili şi 59 de combatanţi ai Hezbollah, conform unei estimări făcute de AFP.

Şase soldaţi şi doi civili au fost ucişi de partea israeliană a frontierei, potrivit autorităţilor.AGERPRES