Cartea câştigătoare a Premiului Goncourt pe anul 2023 – în curs de traducere la Editura Trei

Romanul „Veiller sue elle”, publicat de editura L’Iconoclaste, aparţinând scriitorului Jean-Baptiste Andrea, câştigătorul Premiul Goncourt pe anul 2023, este în curs de traducere la Editura Trei.

Potrivit unui comunicat al editurii, cartea apare în tălmăcirea Mihaelei Stan, în colecţia Fiction Connection, coordonată de Magdalena Mărculescu şi va fi publicată în 2024.

Este pentru al doilea an consecutiv când o carte aflată în portofoliul colecţiei Fiction Connection este recompensată cu Premiul Goncourt, după „Viaţa la viteză maximă” de Brigitte Giraud, care a primit Premiul Goncourt 2022, precizează sursa citată.

„Veiller sur elle” este al patrulea roman scris de Jean-Baptiste Andrea şi a fost deja recompensat anul acesta cu Premiul Romanului FNAC, o distincţie acordată de cititori şi librari.

„Un Bildungsroman pe care – în ciuda dimensiunii – îl citeşti cu sufletul la gură, în universul căruia intri cu toată fiinţa, suferi, te îndrăgosteşti, te topeşti. Jean-Baptiste Andrea este un foarte bun povestitor, dar şi un vrăjitor: personajele lui sunt alter-egouri ale tale, pe care nu le-ai fi putut bănui singur, dar pe care le recunoşti în sufletul tău, de îndată ce te adânceşti în lectură. Fiecare carte a acestui autor mi-a dăruit, dincolo de poveste, un mod, acelaşi mod, aparte de a percepe realitatea: pe cât de inedit, pe atât de suav şi totuşi cuceritor. Veiller sur elle este o poveste de frumuseţe năucitoare”, afirmă Magdalena Mărculescu, citată în comunicat.

Regizor şi scenarist, Jean-Baptiste Andrea s-a născut în 1971. A mai publicat romanele: „Regina mea” (Editura Pandora M, 2019), recompensat, printre altele, cu Prix Talents Cultura, Etoile du Parisien, Prix Terre de France, Prix Envoye par La Poste şi Prix du 1 er roman de La Foret des Livres, „Cent millions d’annees et un jour” şi „Des diables et des saints”. AGERPRES