FeaturedFluxNational

Ciolacu: Femeile – cele mai afectate de conflictele armate, dar rolul lor în eforturile de pace e marginal

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că femeile sunt cele mai afectate de conflictele armate şi războaiele din această perioadă „tulbure”, dar „cu mici excepţii”, rolul lor în eforturile de pace şi mediere este unul „mai degraba marginal”.

„Trăim o perioadă tulbure cu conflicte majore ale căror implicaţii sunt enorme, pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri cu un impact devastator asupra familiilor şi comunităţilor afectate, crizele umanitare care le-au urmat, cu sute de mii de oameni nevoiţi să îşi părăsească casele şi să se refugieze în regiunile învecinate şi statele vecine, instabilitatea regională cu un impact asupra securităţii regionale şi a relaţiilor internaţionale. Toate au condus într-un final la o fragmentare socială, economică şi politică şi, din păcate, cele mai afectate de toate aceste conflicte armate şi războaie sunt femeile. Cu toate acestea, cu mici excepţii, rolul femeilor în eforturile de pace şi mediere este unul mai degrabă marginal, deşi ştim cu toţii că femeile sunt în general şi în familie o sursă de echilibru şi de pace. E clar, însă, că pentru o pace durabilă este nevoie de implicarea şi promovarea celor care au de suferit cel mai mult de pe urma conflictelor armate: femeile”, a subliniat Ciolacu, în mesajul transmis la Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul „Femeile, pacea şi securitatea”, organizată de MApN, în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA şi UN Women.

Mesajul premierului a fost prezentat de Victoria Stoiciu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului,

Potrivit lui Marcel Ciolacu, una din premisele centrale de la care pleacă agenda conferinţei este constatarea „tristă şi adevărată” că femeile sunt afectate disproporţionat de conflictele armate şi de războaie.

„Traumele şi suferinţele provocate de un război, de un conflict armat, lovesc întreaga populaţie civilă, dar femeile sunt ţinta unor forme specifice de violenţă, nu în ultimul rând violenţa sexuală şi exploatarea. De aceea consider că agenda ‘Femeile, pacea şi securitatea’ constituie un instrument deosebit de important pentru gestionarea a două aspecte cruciale ale vremurilor pe care le trăim. Primul este legat de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Celălalt este legat de conflict, de violenţă şi de securitate. Viziunea de ansamblu a agendei urmăreşte atingerea egalităţii de gen, a păcii şi a securităţii, o viziune pe care România o împărtăşeşte din plin. Îmi exprim ferma convingere că promovarea femeilor în posturi de conducere şi implicarea lor în toate eforturile întreprinse pentru menţinerea şi promovarea păcii vor conduce la o societate mai incluzivă şi mai sigură pentru cetăţenii din întreaga lume şi din România”, a precizat premierul.

Potrivit lui Ciolacu, statisticile din ultimii ani arată că, la nivel naţional, în administraţia publică centrală, numărul poziţiilor de conducere pentru gradele decizionale 1 şi 2 ocupate de către femei este în creştere.

„Dar chiar dacă se fac progrese, suntem pe deplin conştienţi că există variaţii foarte mari de la o instituţie la alta şi de aceea vă asigur că Guvernul României tratează cu maximă seriozitate acest aspect”, a adăugat prim-ministrul. AGERPRES

Related Articles

Back to top button