Ucraina a trimis Ungariei o propunere pentru soluţionarea disputei privind legea minorităţilor naţionale

Ucraina a propus Ungariei o „foaie de parcurs detaliată” pentru soluţionarea divergenţelor dintre cele două ţări asupra legislaţiei ucrainene care afectează drepturile minorităţii maghiare în Ucraina, legislaţie din cauza căreia guvernul ungar ameninţă că va bloca prin veto deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, relatează agenţia EFE.

Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul ucrainean pentru integrare europeană, Olga Stefanişina, într-o intervenţie la televiziune în care a vorbit despre problema minorităţilor, unul dintre punctele asupra căruia Comisia Europeană a cerut Ucrainei să facă progrese, deşi a recomandat mai devreme lansarea negocierilor de aderare cu Kievul.

„Le-am dat o foaie de parcurs detaliată cu privire la cum vedem soluţia în faţa obiecţiilor guvernului ungar”, a spus Stefanişina, adăugând că Kievul se află în contact permanent cu Budapesta pentru a rezolva disputa.

Comisia Europeană a evaluat miercuri pozitiv reformele efectuate de Ucraina în materie de stat de drept şi combatere a corupţiei, dar a cerut Kievului îmbunătăţiri rapide ale legii privind folosirea limbilor minorităţilor naţionale în sistemul de învăţământ şi în spaţiul public, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, Balazs Orban, a reafirmat miercuri că nouă versiune a legii care reglementează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, adoptată în septembrie, „le face viaţa mai grea maghiarilor” în Ucraina, „mai ales în educaţia copiilor”. Ungaria „nu poate sprijini integrarea europeană a Ucrainei dacă această lege este în vigoare”, a avertizat oficialul ungar.AGERPRES/