USR: Claudiu Năsui a dat în judecată Administraţia Prezidenţială

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială pentru „refuzul” de a furniza informaţii publice despre deplasările preşedinţilor între anii 2010 – 2023.

Potrivit unui comunicat al USR transmis, miercuri, AGERPRES, Claudiu Năsui a trimis în urmă cu mai mult de 30 de zile, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii publice, o solicitare privind deplasările preşedinţilor României şi costurile lor.

„Câte au fost? Unde au fost? Câte zile? Cât au costat? Şi cu ce aeronavă a plecat? Şi dacă a fost o aeronavă închiriată cu ce cost? Domnul Iohannis nu cheltuieşte banii lui. Cheltuie banii noştri. Într-o democraţie ar trebui să se ştie lucrurile acestea. E o minimă transparenţă. În statul român, însă, nu numai că aceste informaţii nu sunt pe site, dar se pare că nu le poţi obţine nici la cerere (aşa cum zice legea)”, a scris Claudiu Năsui, miercuri, pe Facebook.

El a precizat că Administraţia Prezidenţială a solicitat „un termen mai îndelungat pentru a analiza informaţiile”.

„A trecut şi termenul acela mai îndelungat. Adică 30 de zile. Şi tot n-au răspuns. Caz clasic pentru statul român. Dar sunt obişnuit. Nu mă dau bătut. De îndată ce se termină procesul, vă voi ţine la curent, aşa cum am făcut şi cu ASF. Alţii care au secretizat de la sine putere informaţii pe care le voiau ţinute departe de ochii lumii”, a adăugat Năsui.

USR a depus şi un proiect de lege care asigură transparenţa cheltuielilor cu deplasările externe ale preşedintelui Klaus Iohannis, dar a fost respins la Senat şi este ţinut la sertar în Camera Deputaţilor, se aminteşte în comunicatul partidului.

„Chiar astăzi USR a cerut dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă, dar PSD şi PNL au respins solicitarea”, se arată în comunicat. AGERPRES/