Rareş Bogdan: PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de impozite şi taxe

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, referitor la discuţiile pe legea pensiilor, că social-democraţii trebuie să se transforme în „oameni serioşi, să nu mai fie populişti deşănţaţi”, subliniind că liberalii nu acceptă „niciun fel” de creştere de impozite şi taxe.

El a adăugat că PSD trebuie să respecte PNL, pentru ca să poată continua actuala guvernare, iar discuţiile din şedinţa coaliţiei vor fi „extrem de dure”.

„Aş vrea ca lucrurile să fie mult mai profunde în România şi aş vrea ca cei din PSD să se transforme în oameni serioşi, să nu mai fie populişti deşănţaţi, pentru că campania pe care au dus-o şi la care noi nu am răspuns, după cum aţi văzut, şi nu am răspuns asumat de joi seara şi vineri toată ziua plus sâmbătă nu face bine în România. Ei ştiu la fel de bine ca noi că trebuie să stăm în ţintă de deficit, ei ştiu la fel de bine ca noi că am fost nevoiţi să luăm nişte măsuri negociate toată vara, care au afectat mediul economic. Nu putem veni cu măsuri suplimentare care să încarce şi mai mult un mediu economic care în momentul ăsta este sub presiune şi care, din cauza măsurilor guvernamentale luate de Guvernul Ciolacu, este extrem de afectat”, a afirmat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei conducerii PNL.

El a arătat că PNL solicită măsuri de combatere a evaziunii fiscale. „Solicităm, şi preşedintele Ciucă cred că chiar aici la voi a făcut declaraţia astăzi, a fost discuţie în CSAT, solicităm să crească măsurile pe evaziune, pe combaterea evaziunii, adică scanere în vămi – vămile nu sunt conduse de Partidul Naţional Liberal sau cel puţin nu îmi amintesc eu ca peste noapte să fi pus un liberal acolo, de asemenea, pe evaziunea fiscală de pe centura Bucureştiului de la marile depozite de legume-fructe arăbeşti, de asemenea, intrările de legume-fructe şi de carburanţi din portul Constanţa. Astea sunt adevărate zone periculoase pentru economia României şi de unde pot fi luaţi bani. (…) Ca să afirmi că Partidul Naţional Liberal nu vrea să mărească pensiile, după ce doi premieri liberali – Ludovic Orban şi Nicolae Ciucă – au mărit pensiile românilor cu acel 40% enunţat exact în acelaşi tipic de Olguţa Vasilescu atunci şi doamna Dăncilă, acum de către doamna Bucura Oprescu şi domnul Ciolacu… „, a completat europarlamentarul liberal.

Potrivit acestuia, discuţiile din coaliţie au fost doar pe majorarea pensiilor cu 13,8% din cauza inflaţiei.

„Discuţiile din coaliţie au fost pe 13,8% obligatoriu din cauza inflaţiei de pe 2022, după care am văzut declaraţiile cu 40%. Ca să fie lucrurile foarte clare: noi nu ne opunem creşterii pensiilor. Din contră, ştim că pensionarii, cei 4,9 milioane pensionari ai României au nevoie de bani. Ştim că acest lucru este important, dar, în acelaşi timp, suntem echilibraţi, suntem lucizi şi suntem cât se poate de responsabili”, a explicat Bogdan.

El a menţionat că 33 de miliarde lei în plus pot să afecteze absorbţia de bani europeni şi deficitul bugetar.

„Astăzi am cerut şedinţa coaliţiei, va fi şedinţă coaliţiei la ora 14,00, vom merge în coaliţie, cei de la Ministerul Finanţelor ne vor prezenta de unde pot să aducă aceşti bani, pentru că este important să ştim dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combaterea evaziunii, pentru că pe taxe şi impozite, cu riscul să aruncăm guvernarea în aer, adică se rupem orice discuţie cu PSD, nu acceptăm. Partidul Naţional Liberal, şi spun cu Partidul Naţional Liberal în spate, nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de impozite şi taxe. (…) Venim cu orice e necesar pentru a nu mări impozite, taxe în anul 2024, pentru că capitalul românesc şi firmele româneşti şi, respectiv, firmele străine prezente în România sunt cele care aduc bani la buget”, a transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Rares Bogdan a insistat că singura discuţie în coaliţie a vizat mărirea pensiilor cu 13,8%, iar „restul a fost o surpriză”.

„A avea un deziderat, a dori să măreşti pensiile nu e un lucru rău şi noi ne dorim acest lucru excepţional, numai că nu dezechilibrăm în niciun caz bugetul şi nu ducem România în incapacitate de plată doar pentru că nişte oameni se joacă cu declaraţii absolut politicianiste şi populiste”, a mai spus Bogdan.

El a subliniat că PSD nu poate lua decizii peste PNL, întrebat în legătură cu posibilitatea demiterii ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

„Nu ia decizii. Partidul Social Democrat nu poate lua decizii peste Partidul Naţional Liberal. Eu am încredere că în ceea ce a făcut (Marcel Boloş), deşi s-au făcut presiuni pe el enorme să nu fie acel aviz dat de către Ministerul Finanţelor cu observaţii. Toate observaţiile scrise de ministrul Boloş sunt reale, dar îi informez şi pe Boloş şi pe Ciolacu că Partidul Naţional Liberal nu va accepta nicio creştere, de mărire de impozite şi taxe. (….) Tocmai pentru că au venit critici din partea social-democraţilor, el nu va pleca din funcţie, atunci când vin critici din partea Partidului Naţional Liberal poate să plece. Premierul poată să ceară orice”, a adăugat Rareş Bogdan.

El a declarat că Boloş este „un om responsabil” şi are susţinerea PNL şi şi-a exprimat speranţa că „Marcel Ciolacu termină cu această campanie populistă în care îi consideră pe pensionari masă de manevră”.

„Dacă sunt bani, mărim pensiile. Astăzi nu sunt bani şi nu mărim impozite şi taxe, nu punem biruri pe privaţii României”, a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu l-ar demite pe Marcel Boloş, Rareş Bogdan a spus: „Dacă ar fi făcut greşeala asta, PNL ar fi plecat de la guvernare”.

„Nu poate să facă Ciolacu ce vrea el că ţara asta nu e a lui Ciolacu, ţara asta este condusă de două partide. Îl invit să se comporte exact cum s-a comportat Nicolae Ciucă: responsabil, serios, echilibrat, fără atacuri la persoană. Deci, nu poate să îl demită Ciolacu că aşa vrea el, dacă nu vrea să arunce PNL afară de la guvernare”, a afirmat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă s-au încălcat liniile roşii, prim-vicepreşedintele PNL a răspuns: „Da, au fost încălcate. Şi vom avea discuţii extrem de dure astăzi, dacă vor să continuăm guvernarea ne respectă, dacă nu vor să continuăm guvernarea, pleacă de la guvernare, rămânem noi”. AGERPRES