La data de 13 noiembrie 2023 politistii ieseni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 150 de sanctiuni contraventionale, iar în urma actiunilor si interventiilor au fost sesizate peste 30 de infractiuni. Politistii au actionat, la nivelul judetului Iasi, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice. Au fost organizate 3 actiuni si s-a intervenit la 88 evenimente, dintre care 80 au fost sesizate prin 112. În urma activitatilor au fost aplicate 157 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de peste 104.375 de lei si au fost constatate 33 de infractiuni. Siguranta rutiera si salvarea de vieti sunt, de asemenea, prioritati ale Politiei Iesene. Astfel, politistii rutieri au desfasurat activitati pentru prevenirea accidentelor de circulatie. Au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce, 25 de permise de conducere si retrase 11 certificate de înmatriculare.
BARBAT RETINUT DE POLITISTI PENTRU O INFRACTIUNE LA REGIMUL RUTIER
La data de 28 octombrie a.c., politistii din cadrul Politia Orasului Hârlau au fost sesizati despre faptul ca un autoturism s-a rasturnat în afara partii carosabile, pe raza localitatii Ceplenita. Politistii deplasati la fata locului au constatat faptul ca la volanul autoturismului se afla un barbat în vârsta de 60 de ani, din mun. Iasi. Întrucât soferul emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1.20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În baza probatoriului administrat în cauza, la data de 13 noiembrie a.c., acesta a fost retinut de politisti pentru 24 de ore iar în cursul zilei de astazi, barbatul urmeaza sa fie prezentat instantei de judecata, cu propunere de procedura legala. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante’’.
ACTIVITATI PREVENTIVE DESFASURATE DE POLITISTII IESENI
La data de 13 noiembrie a.c., politistii din cadrul Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Iasi împreuna cu un psiholog din cadrul Asociatiei ROR au desfasurat doua activitati informativ – preventive la Colegiul National „Emil Racovita” din Iasi, în baza Proiectului de prevenire a violentei psihologice – bullying „IMPACT STOP BULLYING/CYBERBULLYING”, în vederea cresterii gradului de siguranta al tinerilor si prevenirea traficului si consumului de droguri/substante psihoactive interzise. În cadrul activitatilor preventive desfasurate de catre politisti, au fost abordate teme cu privire la: Fenomenul de violenta fizica si psihologica, precum si comportamentele deviante în incinta si în zonele adiacente unitatilor de învatamânt; Constientizarea impactului si a consecintelor comportamentului de tip bullying si cyberbullying; Anturajul si influentele acestuia comportamentului minorilor; Aspecte legislative: riscurile si consecintele asociate comportamentelului infractional; Aspecte legislative: prevenirea consumului su traficului de droguri, cauzele si consecintele consumului de substante psihoactive interzise. La activitati au participat 180 de elevi si 8 cadre didactice.
ACTIVITATI PREVENTIVE DESFASURATE DE POLITISTII IESENI SI PASCANENI ÎN RANDUL ELEVILOR
La data de 13 noiembrie a.c., în baza Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosirea de obiecte periculoase în incinta unitatilor de învatamânt, politistii din cadrul Biroului de Siguranta Scolara Iasi, Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Iasi, Politiei Mun. Pascani si Sectiei nr. 6 Politie Rurala Pascani au desfasurat un numar de 12 activitati preventive în 6 unitati de învatamânt de pe raza de competenta, pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor din unitatile de învatamânt. În cadrul activitatilor preventive desfasurate de catre politisti, s-a pus accent pe urmatoarele aspecte: Prezentarea formelor de agresiune întâlnite în unitatile de învatamânt; Influentele negative pe care le poate avea anturajul asupra unui adolescent în comiterea de infractiuni în mediul scolar; Identificarea factorilor de risc în vederea cresterii gradului de siguranta al elevilor si cadrelor didactice în unitatile de învatamânt, precum si în proximitatea acestora. Beneficiarii acestor activitati preventive au fost un numar de 385 de elevi si 20 de cadre didactice. De asemenea politistii au distribuit un numar de 44 materiale informativ- preventive (fly-ere).