Mihai Chirica: Voi rămâne același susținător neabătut al Politehnicii, al tuturor universităților ieșene, al Educației, în general

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează în perioada 6 – 25 noiembrie 2023 o suită de evenimente publice și manifestări științifice sub genericul „Zilele TUIASI 2023”. În acest an întreaga comunitate a Politehnicii ieșene celebrează împlinirea a 210 ani de când învățatul Gheorghe Asachi a susținut la Iași primele cursuri de inginerie în limba română din istoria țării. În acest context, și manifestările din această perioadă sunt printre cele mai ample organizate în istoria recentă de Politehnica ieșeană.
„Există oameni care marchează nu doar o epocă, ci o întreagă istorie. Cu peste două secole în urmă cărturarul Gheorghe Asachi punea la Iași temeliile teatrului în limba română, ale presei românești, iar mai apoi și pe ale învățământului superior. Iar de 210 ani inginerii școliți la Iași scriu istorie nu doar în România, ci în întreaga lume.
Asachi a fost un întemeietor de școală nouă, care a crezut cu toată puterea că educația poate crea caractere. Mă bucur că Universitatea Tehnică, care poartă numele acestui ilustru cărturar, știe să facă performanță!
În ultimii ani, asistăm la un reviriment al învățământului tehnic din Iași! Este un semn bun și pentru România, și pentru Iași, în particular. Faptul că se caută specialiști, faptul că se caută ingineri arată că industria, domeniile productive ale economiei contează tot mai mult.
Nu putem avea o industrie puternică, o economie puternică dacă nu investim masiv în învățământul tehnic și în domeniile de înaltă tehnologie !
Atentă la societatea în continuă schimbare, administrația locală pune accent pe digitalizare, pe inovare și creativitate, iar de aceea această mult așteptată înviorare a învățământului tehnic nu poate decât să ne bucure. Studenții, tinerii absolvenți și cercetătorii trebuie sprijiniți pentru a rămâne în țară, pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea Iașului și a întregii Regiuni de Nord – Est. Iar eu, ca primar, voi rămâne același susținător neabătut al Politehnicii, al tuturor universităților ieșene, al Educației, în general!
Felicitări și la mulți ani Universității Tehnice ieșene!”, a transmis primarul Mihai Chirica.